BTK tarafından hayata geçirilmesi planlanan tebliğ taslağı ile cihazların daha dayanıklı hale getirilmesi, çevre dostu olmasının hedeflendiği kaydedildi. Ayrıca telefon, tablet, hoparlör ve kamera gibi cihazlar piyasadan kalksa dahi, bunların yedek parçalarının da en az 7 yıl boyunca sağlanmaya devam edilmesi yönünde zorunluluk getirileceği aktarıldı.
Elektronik Atıklar Azalacak
BTK tarafından imza atılan düzenlemelerle bir yandan cihazların ömrünün uzatılması hedeflenirken, diğer taraftan tüketicilere daha uzun kullanım şansı sağlanması amaçlanıyor. Bu vesileyle elektronik atıkların azaltılması da beklenen faydalar arasında bulunuyor.
Sıfırlama Yazılımı Zorunlu Olacak
Cihazları elden çıkarmayı düşünen tüketicilerin verileri güvenli bir şekilde temizleyebilmelerine olanak sağlanması da düzenlemeler arasında yer alıyor. Bu kapsamda tüm kişisel bilgilerin kalıcı olarak silinmesini sağlayan bir sıfırlama yazılımının zorunlu hale getirileceği ifade ediliyor.
Cihazlar Daha Dirençli Hale Getirilecek
Akıllı telefon ve tabletlerin belirli dayanıklılık testlerinden geçirilmesinin zorunlu olmasının, yeni standartlar arasında yer alacağı belirtiliyor. Cihazların koruyucu aksesuar ve kılıf olmaksızın en az 45 kez düşmeye dayanıklı olması zorunlu tutulacak. Cihazların ekran çizilmelerine yönelik belli bir seviyenin altına düşmemesi istenirken, yabancı cisimlerin girişinin yanı sıra su sıçramalarına karşı daha dirençli hale getirilmelerinin beklendiği de vurgulandı.
Haziran Ayında Yürürlüğe Girmesi Planlanıyor
Düzenlemenin haziran ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Böylelikle tüketicilerin haklarının korunmasının yanı sıra elektronik cihazların daha uzun süre kullanılmasına kapı aralanacak. Getirilecek yükümlülükler arasında, imalatçı ve ithalatçılar için işletim sistemi güncellemeleri konusunun da yer aldığına, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemeyecek şekilde uzun süreli yazılım desteği sunulmasının zorunlu tutulacağına da işaret edildi.