Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Türkiye, hektar başına düşen pestisit kullanımıyla Avrupa ülkelerinin gerisinde olmasına rağmen, ihracatta yaşanan kalıntı sorunları nedeniyle üreticiler büyük kayıplar yaşıyor. Bu yıl Aydın’da özellikle incir üreticileri, pestisit kalıntısı nedeniyle ihracat ürünlerinin geri dönmesiyle maddi zarar gördü.

Avrupa daha çok kullanıyor, Türkiye zarar ediyor!  Aydınlı üreticinin baş belası oldu


Çiftçiler, kalıntı sorununu kuraklık gibi çevresel etkenlere bağlarken, Tarım ve Orman Bakanlığı verileri, Türkiye’nin pestisit kullanımında dünya ortalamasına yakın olduğunu gösteriyor. Hektar başına düşen pestisit miktarı dünya genelinde ortalama 2,26 kilogram iken, Türkiye’de de bu oran aynı. Ancak birçok Avrupa ülkesi bu seviyenin çok üzerinde pestisit kullanıyor. Örneğin, Fransa’da 3,67 kilogram, İtalya’da 5,38 kilogram, Hollanda’da ise 10,86 kilogram pestisit kullanılıyor.

Nazilli incirini anlatan kısa film yayınlandı: İzleyicilerden tam not aldı Nazilli incirini anlatan kısa film yayınlandı: İzleyicilerden tam not aldı

Avrupa daha çok kullanıyor, Türkiye zarar ediyor!  Aydınlı üreticinin baş belası oldu

AYDIN EN ÇOK KULLANAN İLLER ARASINDA

Türkiye’de pestisit kullanımı her geçen yıl artıyor. 2022’de 55 bin 374 ton olan toplam pestisit miktarı, 2023’te 57 bin 766 tona çıktı. Pestisitin en yoğun kullanıldığı iller arasında tarımsal üretim merkezi olan Aydın da bulunuyor. Tarımsal üretimin büyük bölümünü karşılayan Adana, Antalya, Manisa, Aydın, Bursa ve İzmir gibi iller, pestisit kullanımında öne çıkarken, bu durum tarım ürünlerindeki kalıntı sorununu da beraberinde getiriyor.

Avrupa daha çok kullanıyor, Türkiye zarar ediyor!  Aydınlı üreticinin baş belası oldu


Aydınlı üreticiler, hem tarımsal üretimi hem de ihracatı etkileyen bu durum karşısında zor bir yıl geçirirken, Avrupa ülkelerinde daha fazla pestisit kullanılıyor olmasına rağmen Türkiye’nin neden kalıntı sorunu yaşadığı ise yanıt bekleyen bir soru olarak öne çıkıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ