Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; İnşaat-İş’ten yapılan açıklamada firmanın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen, işçilere geriye dönük ödemelerin tam yapılması kararını dikkate almadığı belirtilirken, işçilerin ağır çalışma koşullarında haftada 6 gün çalıştırıldığı ve resmi tatillerde dahi zorla mesai yaptırıldığı belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan denetim sonuçlarında ödeme yapmadığı saptanan Fernas İnşaat'ın, hak arayan işçileri işten çıkarmakla tehdit etmesine de tepki gösterilen açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın duruma müdahale etmesi istendi.
“DEVLETİ NASIL DOLANDIRDIKLARININ YENİ BİR ÖRNEĞİ”
İnşaat-İş’ten Fernas İnşaat’ın işçilere yönelik tutumuna sert tepki gösterilen açıklamada, “Yüklenici firmanın Fernas İnşaat olduğu Aydın-Denizli Otoyolu Kuyucak şantiyesinde harita-etüt proje biriminde çalışan işçi arkadaşlarımızın anlattıkları inşaat patronlarının nasıl bir kuralsızlık içinde olduklarının, işçileri olduğu kadar devleti de vergiden kaçırarak nasıl “dolandırdıklarının” yeni bir örneği. Yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı projede işçiler insanüstü bir tempoda çalıştırılıyor. Sabah saat 07:00 ile akşam 18:00 arasında 1 saatlik yemek molası olmak üzere günde 10 saat çalıştırılıp 2 haftada bir gün pazar günleri olacak şekilde tatil yapmaktalar. Resmi tatile denk gelen günlerde bile mecburen çalıştırılan işçilere bu, +1 gün izin hakkı olarak eklenmektedir. 07:00-18:00 saatleri arasında çalışıp mesai yapmayan işçilerin ücret ödemesiyse ücret+fazla mesai adı altında yapılmaktadır. Dolayısıyla sigorta primlerinden kaçırıldığı gibi gerçek ücret de ödenmemektedir” denildi.
“PATRONLAR KURALSIZLIK VE DENETİMSİZLİKTEN GÜÇ ALIYOR”
Söz konusu durumun işçilerce CİMER’e şikayet edildiğinin de belirtildiği açıklamada, “Şikayet üzerine İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı’ndan müfettişler işyerinde teftişte bulundu ve hazırladıkları rapor geçen hafta işçilerin de eline ulaştı. Fakat insan kaynakları birimi raporun geçersiz olduğunu, kendilerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bildirim yapılmadığını ve ücretlerin de ödenmeyeceğini bildirdi. Bir de suçlarını bastırmak için ‘gidin mahkemeye başvurun, mahkemelerde sürünün’ diyerek Kod’lu işten çıkarma tehdidinde bulundular.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 50 harita-etüt personeline gönderilen raporda ödemelerin tam yapılması ve bunun geriye dönük olarak da yatırılması kararı net bir şekilde ifade edilmişti. Fakat her yerde olduğu gibi Fernas’ın başında olduğu bu projede de kuralsızlık ve denetimsizlikten güç alan patronlar, yapılan denetimlerin somut sonuçlarını bile dikkate almayacak bir pervasızlıkla hareket etmektedir. Dahası denetim yapılmasını sağlayan işçilere haklarını ödemek bir yana işten atmakla tehdit etmekteler. Çalışma Bakanlığı’nın bu duruma müdahale etmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.