Bursa Karacabey Ergün Koç Kültür Merkezi'nde düzenlenen deprem panelinde konuşan Aykan, Türkiye çapında 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fayın varlığına dikkat çekti.
24 İlin Kent Merkezinden Geçiyor!
Türkiye genelinde 24 ilin kent merkezinden diri fay geçtiğini ifade eden Aykan, bu illerin; Aydın, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl olduğunu ifade etti.
Büyük Riske Dikkat Çekti!
Türkiye'deki 24 ilin ve 110'dan fazla ilçenin doğrudan fay hatları üzerinde olduğunu belirten Aykan, "Bu fayların kırılması durumunda ilk önce fay zonu üzerindeki yapılar zarar görecektir. Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş olanların yani sismik boşluk olarak tanımladığımız, yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 20 yerde sismik boşluk olarak tanımladığımız fay var; yani kırılma zamanı gelmiş, yeterli derecede gerilim birikmiş, her an kırılabilecek fay parçaları" ifadelerini kullandı.
Yeterli Gerilimi Biriktiren Faylar!
Konuyla ilgili bilimsel çalışmalar yapıldığını dile getiren Aykan, şunları kaydetti: "Bilimsel çalışmaların, özellikle Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl ve Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içerisinden geçen kısmı, Hakkari-Yüksekova, İzmir, Antakya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Aydın, Denizli, Muğla taraflarındaki fayların sismik boşluk olarak değerlendirildiğini, yakın gelecekte deprem üretme ihtimali olan faylar sınıfında olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde Balıkesir il merkezinden geçen 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip Balıkesir-Gökçeyazı Segmenti 2 bin yıldır kırılmayan bir parçadır; Özellikle buraların tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. Türkiye'nin birçok yerinde deprem üretme zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar var."
Tam Olarak Zamanı Bilinmiyor
Türkiye'deki depremsellik üzerine imza atılan çalışmalara göre, sismik boşluk olarak değerlendirilen bu fayların yakın bir gelecekte tekrar deprem olacağını gösterdiğine parmak basan Aykan, "Fakat depremin tam zamanını bilemiyoruz. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Ülkemiz bu deprem ile bir felaket yaşadı. Bu deprem öncesinde Kahramanmaraş'ta büyük bir deprem olabileceğini, buranın bir sismik boşluk olarak değerlendirildiğini ve buralara dikkat edilmesi gerektiğini defalarca ifade etmiştik" sözlerini kaydetti.