Efeler 1. Sanayi Sitesi’nde bulunan sanayi esnafı, çırak bulamamaktan dertli olduklarını ifade etti. Ustalar, bir zamanlar yaz tatillerinde dükkânlara doluşan gençlerin artık sanayiye uğramadığını, mesleklerin giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte çocukların örgün eğitimde kalma süresi uzadı. Bu durum, özellikle 8. sınıftan sonra meslek edinmek isteyen gençlerin çıraklık sistemine daha geç katılmasına neden oldu. Önceden 13-14 yaşında çırak olan çocuklar, şimdi en erken 17-18 yaşında sanayiye adım atabiliyor. Ustalar, bu durumu, “Biz küçük yaşta bu işi öğrendik, şimdi çocuklar sanayiye gelene kadar zaten başka yollara sapıyor” şeklinde değerlendirdi.
“ESNAFIN İŞİ ZOR”
66 yaşındaki sanayi esnafı Hakan Çağlar, “Çırak yetişmiyor. Bulmak da çok zor. Eskiden okullar tatil olduğunda gelen çıraklar vardı. Şimdi onlar da azaldı. Artık yetişmiyor. Bundan sonra kalifiyeli işçi bulmak da zor. Yani esnafın da biraz işi zor. Kalan ustalar daha güzel para kazanmaya başlayacak bundan sonra. Çünkü çırak zor olduğu için geçim de zor” dedi.
“HERKESİN ÇOCUĞU ALTIN GİBİ”
Ailelerin çocuklarını sanayiye vermek istemediğini belirten 50 yaşındaki esnaf Metin Kılıç, “Çırak bulamıyoruz. Biz en son kalan ustalardanız. Herkesin çocuğu altın gibi. Kimse çocuğunu sanayiye vermiyor. Herkes okuyacağım diye uğraşıyor. Bu gidişle usta bulamayız. Yetişecek bir tane genç arkadaşlar çalışmıyorlar” diye konuştu.
“YETİŞEN SON ÇIRAK BENİM”
Genç çırak bulunmadığını ifade eden 32 yaşındaki esnaf Ali Erzurum, “Maalesef, çırak bulamıyoruz. Çünkü sanırım yetişen son çırak benim. 22 yıldır aynı işi yapıyorum. Benden sonra gelen hiçbir nesil yok. Ya da dükkan açan hiçbir genç arkadaşımız yok. Her şey otomatikleşti, makinelerimizin hepsi otomatikleşti. Bu gidişle makinelere bakacağız. Usta kalmadı pek fazla” ifadelerini kullandı.
“İŞ BEĞENMİYORLAR”
Çırakların iş beğenmediğini aktaran 70 yaşındaki esnaf Akif Yapıcı, “Çırak bulamıyoruz. Bir tane bulduk geldik, üç gün çalıştık kaçtı gitti. Yani işi beğenmiyorlar. Parası da güzel. Çıraklık sigortası var, okula da gönderiyoruz. Ona rağmen bulunmuyor” sözlerine yer verdi.
“HERKES KOLAY PARA PEŞİNDE”
Çırak bulunmadığı için işlerin yavaş ilerlediğini anlatan 40 yaşındaki esnaf Hakan Gözalan şu ifadeleri kullandı: “Çırakları bulsak dahi çıraklar çalışmak istemiyor. Gençlerimiz artık hazır para peşinde koşuyor. Kimse çalışmak istemiyor. Çıraktan ziyade yeni yetişen ustalar da aynı şekilde. Herkes kolay para peşinde. Bugün bir çocuğu alsak şu işi öğretmeye kalksak en az iki senemizi alıyor. Dayanmıyorlar zaten kaçıyorlar. Bu iş bize göre değil diyorlar. Hiç durmadan sektör değiştirmeye başlıyorlar. Şu anda sanayi perişan. Herkesin işi aksıyor.”
“HENÜZ ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL”
Konuyla alakalı değerlendirmede bulunan Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi ise, “Sanayide eskisi gibi çok fazla bir çırak sorunu yok. Çırağı bulmaya başladık yavaş yavaş ama sorun bitmez. Çalışmak isteyen çırak ya da kalfa fark etmeksizin, sanayide her zaman iş var. Mezun olan hiçbir esnaf ve zanaatkarımız aç kalmaz. Çırak olursa biz de ona önderlik yaparak onun çalışmasına yardım ederiz. Baştan beri söylediğimiz şu 4 artı 4 meselesi hala daha bizim başımızda problem ama onunla ilgili yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Biz bunu zaten zamanında çok dillendirdik ama bir adım öbür tarafa gidemedik. Çocuğun yaşı 16 yaşlarına gelip, sanayide çalışmaya başladığında o yaşına kadar alışmış olduğu rahatlığı arıyor. Rahatlığı bulamadığında da ‘Bu rezilliğe katlanamam, iş yapamayacağım’ deyip gidiyor. Bana gelen çocuk 10-12 yaşında olmuş olsaydı, gelir, çalışır, eğitimini tamamlardı. Kısacası bizim çıraklık problemimiz henüz tam anlamıyla çözülmüş değil” şeklinde konuştu.