Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Sınırlı Sorumlu 46 No’lu Aydın TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Önal, geride kalan pamuk alım sezonu, hedefleri, ürün vadeli ayni desteklemeler, hedefler ve projelerine yönelik olarak Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Geride kalan sezonda 17 milyon kilogram kütlü pamuk alımı gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Önal, her sene ovadaki ekim miktarına göre alımlarını artırmalarından ötürü de çok mutlu olduklarını kaydetti. Üreticilerin pamuklarını teslim etme konusunda kooperatife gösterdikleri rağbetin kendilerine aynı zamanda büyük bir özgüven ve daha büyük işler yapmak için kararlılık aşıladığına da vurgu yapan Başkan Önal, “Ortak ve üreticilerimizi desteklemeyi kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.
“PAMUK ALIMINDA İSTİKRARLI BİR ARTIŞ YAKALADIK”
Kooperatif olarak Aydın Ovası ve bölgedeki pamuk tarımıyla iştigal eden üreticilerin hasat ettiği pamukların yüzde 80’ini aldıkları bilgisini paylaşan Önal, “Bu durum üreticilerimizin Aydın TARİŞ’e olan güvenlerinden kaynaklanıyor. Netice itibariyle bizler de maddi ve manevi her anlamda üreticilerimizin yanında olmaya da büyük gayret ve özen gösteriyoruz. Ülkemiz için stratejik öneme sahip olan pamuk tarımında sürdürülebilirlik için üzerimize düşün tüm görevleri eksiksiz yerine getiriyoruz. Tüm bu çabalarımızın bize ürün olarak dönmesi bizleri de ayrı sevindiriyor. Geçtiğimiz sezon 17 milyon kilogram pamuk alımı gerçekleştirdik. Yine ondan bir önceki sezondaysa üreticilerimizden 15 milyon kilogram pamuk alımında bulunduk. Yıllara sari bakıldığında pamuk alımında istikrarlı bir artışı yakalamış durumdayız. Alımlarımızda artış devam ediyor” dedi.
“TÜNEL PROJESİ AYDIN TARIMI İÇİN HAYATİDİR”
Pamuk tarımında girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek fiyatların istenilen seviyelerde olmadığını belirten Önal, “Fiyatların düşük olması da bu sezon üreticilerimizi diğer yıllara nazaran biraz daha fazla kara kara düşündürüyor. Üretim maliyetlerimizde ciddi ortanda yüksek durumda. Bunun üzerine bir de tarımsal kuraklık eklenince açıkçası sürdürülebilir pamuk üretimine yönelik olarak kaygı içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Ne yazık ki ovalarımızı besleyen barajlarımızdaki su seviyeleri çok düşük ve yeterli değil. Bu bakımdan kuraklık da üreticilerimizi kafasında sezon öncesinde soru işaretleri olarak duruyor. Kuraklığa çözüm noktasında bir süredir ilimizde dillendirilen bazı sevindirici gelişmeler de var. Bu kapsamdaki Muğla’daki Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na tünelle bağlanması projesi bizim için hayati önem taşıyor. Gerçekten Aydın ölçeğinde de bu proje olmazsa olmaz bir projedir. Bu projenin bir an önce hayata geçmesi, hükümetimiz, Tarım ve Orman Bakanımız, bölge milletvekillerimize ve tüm yetkililere acil çağrımızdır. Aydın tarımı özelinde bakıldığında gerek Aydın pamuğu, gerek ilimizdeki tüm ürün deseni, gerekse tüm tarımsal üretime dönük olarak hayvancılık için dahi bu proje çok önemlidir. Bu projenin bir an önce hayata geçmesi bizleri çok mutlu edecektir” diye konuştu.
“GES PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRDİK”
Her sezon olduğu gibi 2025 yılında da pamuk üreticilerine desteklerinin süreceğine değinen Önal, “Ayni yardım olarak girdi maliyetlerindeki önemli kalemlerinden olan ilaç, tohum ve gübre gibi desteklerimizle bu yılda üreticimizin yanında olacağız. Halihazırda üreticilerimize ürün vadeli gübre desteklerimiz sürüyor. İlaç ve tohum desteğimiz henüz başlamadı. Bunun yanında Aydın TARİŞ olarak istikrarlı bir şekilde büyümeye de devam ediyoruz. Göreve geldiğimiz 9 yıllık sürece dönük bakıldığında güzel işlere imza attık. Tesislerimizi modernize ederek yeni bir depo kazandırdık. Ayrıca çatılarımızda 1,5 Megawatt gücünde Güneş Enerji Santrali projemizi de hayata geçirdik. Önümüzdeki günlerde açılışını da yapacağız. GES projemiz sayesinde elektrik maliyetinden kurtulmamızla birlikte ayrıca gelir de elde edeceğiz. Önümüzdeki süreçte Aydın TARİŞ olarak daha büyük hacimli projeler için de çalışma başlatacağız” ifadelerini kullandı.