Türkiye’nin zeytin üretim merkezi Aydın’da hasat mevsiminin gelmesi nedeniyle zeytin sektörü toplantısı yapıldı. Ticaret Borsasında gerçekleşen toplantıya Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Davut ER, KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, üreticiler, ihracatçılar, oda başkanları ve konu uzmanı personel katıldı.
2024-2025 sezonunda zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaşanabilecek sorunlar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantı sonunda Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Armağan Tanrıkulu ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur sektör paydaşlarının sorularını cevapladı.
AYDIN’DA 25 MİLYON ZEYTİN AĞACI VAR
Programda konuşan Tarım İl Müdürü İbrahim Altıntaş, "Zeytin, ağacı ölümsüzlüğün sembolü olan, bilinirliği antik çağlara dayanan ilimiz için kıymetli, kıymetli olduğu kadar da stratejik bir üründür. Şüphesiz ki Aydın Memecik Zeytinyağı Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili, Aydın Memecik Zeytini ile Aydın Yamalak Sarısı Zeytini coğrafi işaret alarak bu stratejik değeri pekiştirmiş konumdadır.
İlimizde yaklaşık 154 bin hektar alanda zeytin yetiştirilmekte olup 2023 yılı verilerine göre yaklaşık 25 milyon ağaç varlığımız ile ülkemizdeki zeytin ağaçlarının yüzde 13’ü, zeytin alanının ise yüzde 17’si ilimizde bulunmaktadır. Zeytin alanlarımızın yüzde 15’inde (23 bin hektar-geçiş dahil) 5.700 üreticimiz organik zeytin yetiştiriciliği yapmaktadır. 44 üreticimiz de 1.274 hektar alanda iyi tarım uygulamaları kapsamında üretim yapmaktadır.” dedi.
AYDIN ZEYTİN ÜRETİM ALANINDA BİRİNCİ
Aydın’ın zeytin üretimi ile ilgili bilgi veren Müdür Altıntaş, “2023 yılında periyodisite sebebiyle 50 bin ton sofralık zeytin, 123 bin ton da yağlık zeytin üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz, bu üretim rakamları ile sofralık zeytinde ülke sıralamasında 3. yağlık zeytinde ise 4. konumdadır. Geçtiğimiz yıl ihracat amacıyla müdürlüğümüze başvurarak zirai karantina kontrolü neticesinde bitki sağlık sertifikası düzenlenen zeytinyağı miktarı 62 ton, sofralık zeytin miktarı ise 17 bin tondur. 2024 yılı verilerine göre 17 ilçemizde 3.212 üreticimizle yürütülen Zeytin Entegre Mücadele çalışmalarında 16.830 hektar zeytin alanı ile ilimiz Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. İlimizde faaliyet gösteren 150’si yağhane, 37’si yağhane+yağ dolum, 52’si bitkisel yağ, 54’ü zeytinyağı dolum faaliyeti gösteren toplamda 293 adet, fermente ve salamura ürün üretimi yapan 88 adet işletme bulunmaktadır.” diye konuştu.
İl genelinde yapılan denetimlerle ilgili de konuşan Altıntaş, işletmelere geçen yıl 575, bu yıl ise 244 denetim gerçekleştirildiğini söyledi. Yapılan incelemelerde zeytinde bu yıl yüksek verim beklendiğini ifade eden Altıntaş, kuraklığın verimi etkileyebileceğini ifade etti.