Aydın’da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne ait Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı, vatandaşlara kapılarını açtı. Aydın Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nın organizasyonuyla kente gelen tır, 7.4 büyüklüğündeki bir depremin etkilerini birebir hissettirdi.
Efeler'de kurulan simülasyon tırında, 7.4 büyüklüğünde bir depremin etkileri canlandırıldı. Eğitim boyunca vatandaşlar, olası bir deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında nasıl hareket etmeleri gerektiğini Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Afete Hazırlık Uzman Eğitmeni Rüya Seyhan ve Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri Zinet Zercan’dan dinledi ve birebir uygulama şansı buldu. Deprem anında panik yapmadan güvenli noktalara ulaşmanın, doğru pozisyon almanın ve sonrasında alınacak önlemlerin önemi vurgulandı.
“MUTLAKA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
Deprem simülasyonunda yaşadığı deneyimi anlatan Okan Yalçın, “Depreme hepimizin hazırlıklı olması gerekiyor. Bu vesileyle biz de birazdan bilmediklerimizi öğreneceğiz diye düşünüyorum. Deprem anında yanlış yaptığımız şeyleri umarım gerçek bir depremde yaşamayız ama kendimizi mutlaka hazırlamalıyız. Şimdi birazdan bunları deneyimleyeceğiz. Tabii bu yapay bir ortam olduğu için çok korkutmuyor ama gerçek depremleri zaman zaman yaşadık. Şurada tarihler de gösteriliyor; ben 1986’daki depremi hatırlıyorum. Ayrıca 4-5 yıl önce İzmir’de yaşanan büyük depremi de Aydın’da hissetmiştik. Bu yüzden mutlaka hazırlıklı olmamız şart. Ama maalesef deprem anlarında bir şeyler yaşanıyor, sonra çabucak unutuluyor. Az önce içeride televizyonların, dolapların ve rafların sabitlendiğini gördüm. Bunları kendi evimizde nasıl uygulayabiliriz, eve gidince mutlaka bakacağım. Yapay bir deneyim olsa da gerçekten ürkütücüydü. Allah hepimizi bu tür felaketlerden korusun. Ama biz de kendimizi korumayı öğrenmeliyiz. Eve dönünce gerekli önlemleri almanın önemini bir kez daha anladım” dedi.
“GÜZEL DÜŞÜNÜLMÜŞ BİR UYGULAMA”
Deneyimleyerek öğrenmenin daha etkili olacağına değinen Kemalettin Poyraz ise, “Ben deprem bölgesinden, Erzincanlıyım. Biz Erzincanlılar depremi biliriz, yaşarız. Hatta bizde bir söz vardır ‘Dededen toruna miras kalmaz’ Çünkü Erzincan’da her elli yılda bir büyük bir deprem olur, vurur ve yıkar geçer. Bu neredeyse tarihle sabittir. Bu deprem simülasyon tırını çok güzel düşünülmüş bir uygulama olarak görüyorum. Emekli bir öğretmen olarak özellikle şunu söyleyebilirim: Yaparak, yaşayarak öğrenmek, hissetmek, dokunmak gerçekten çok etkili. Bu tır da tam olarak bunu sağlıyor. O yüzden çok takdir ettim. Gerçekten çok faydalı ve anlamlı bir çalışma” diye konuştu.
“UNUTULMAYACAK BİR DENEYİM YAŞADIK”
Deneyimlerini paylaşan Nazmiye Uçar da, “O anki atmosferi tarif etmek gerçekten zor. Allah kimseye böyle bir şeyi yaşatmasın. Ama bizim için bu deneyim çok faydalı oldu. Çünkü Allah korusun, ileride böyle bir şey başımıza gelirse en azından ne yapmamız gerektiğini bilir, önlemimizi alırız. Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Hem öğretici hem de unutulmayacak bir deneyim yaşadık” ifadelerini kullandı.
Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı 7-11 Nisan tarihleri arasında saat 11.00 ile 18.00 saatlerinde Aydınlılar ile buluşacak. Eğitim takvimi ise şöyle;
7 -8 Nisan Efeler Atatürk Kent Meydanı
9 Nisan – Nazilli Atatürk Parkı önü
10 Nisan – Söke Hükümet Meydanı
11 Nisan – Kuşadası El Heykeli