Türkiye’ye örnek olan Aydın Bal ve Arı Ürünleri Tic. A.Ş. (BAL-KOOP), Aydınlı ortağı olan 140 arıcıya yurt içi, yurt dışı satışlarıyla destek sağlıyor. 2018’de faaliyete geçen BAL-KOOP, ilk ihracatını Macaristan’a yaptı. 2024 yılı içerisinde 100 ton bal ihraç etmeyi hedefleyen kooperatif, Macaristan’a 21 ton ton süzme çam balı gönderdi. Türkiye’de kurulu bal kooperatiflerinin ilki olan Aydın BAL-KOOP Başkanı Mehmet Gür, kuruluş hikayesi ve amaçlarını anlatarak ihracat için eylül aylarında Almanya, Çin ve Japonya ile masaya oturacaklarını söyledi.

aydinda-bal-kooperatifi-turkiyeye-ornek-oldu-aydinin-bali-dunyaya-aciliyor-internet-gazete-473058-0af423ccd4dc344f9dfb981aae7d22e9.jpeg

YURT DIŞI İKİNCİ SAĞIM BAL İSTİYOR
Aydın BAL-KOOP’un Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerinin ortaklığıyla kurulduğunu paylaşan Gür, “İki yönetim kurulu üyemiz var. Her sene düzenli olarak arıcılarımız ile birlikte toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. 2018 yılında resmi olarak faaliyete başlandı. Macaristan’a 22 ton ihracatımız ise Aydın’ın çam verimine gör büyük bir oran. Aslında çok fazla bal geliyor. Hepsi yurt dışına gitmek için uygun bulunmuyor. Birinci sağım kesinlikle istenmiyor” dedi.

aydinda-bal-kooperatifi-turkiyeye-ornek-oldu-aydinin-bali-dunyaya-aciliyor-internet-gazete-473058-116a1a2da6321b983d3128ae83ad885d.jpeg

ALMANYA, ÇİN VE JAPONYA İHRACAT İÇİN SIRADA
Almanya, Çin ve Japonya ile ihracat için konuştuklarını ifade eden Gür, “Biz daha önce numune gönderdik fakat çam veriminin az olduğu dönemlere denk gelmişti. Bu yüzden bal ihracatı yapamadık. Bu yıl eylül ve ekim aylarında yeniden ihracat için görüşme sağlanacak. Macaristan ilk ihracatımız oldu” diye konuştu.

aydinda-bal-kooperatifi-turkiyeye-ornek-oldu-aydinin-bali-dunyaya-aciliyor-internet-gazete-473058-424a91074267c1296fdc43b3a16bda95.jpg

BAL-KOOP ÜRETİCİ KAZANSIN İSTİYOR
Şirketin hacmi ve yıllık gelirinin yurt içi ve yurt dışı olarak ikiye ayrıldığını aktaran Gür, “Çok fazla bir kar payı koymuyoruz. Daha çok arıcımız kazansın diye uğraşıyoruz. Kilogram başına maliyete karşılayacak kadar cüzi miktarlar elde ediliyor. Bu elde edilenle masraflar karşılanıyor. Yurt içindeki satışlarımızdan fazla gelirimiz olmuyor. Yurt dışında da aynı şekilde. Biz de arıcıdan kısmıyoruz, onları desteklemeye çalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

aydinda-bal-kooperatifi-turkiyeye-ornek-oldu-aydinin-bali-dunyaya-aciliyor-internet-gazete-473058-bc24a69d503a931b3891132ee11bbc90.jpeg

140 ORTAK BULUNUYOR
BAL-KOOP'un Türkiye’de ilk ve tek olarak kurulan bir kooperatif olduğunu vurgulayan Gür, “Benzer işletmelerin kar amacı biraz farklı. Üreticilerle çalışılıyor fakat birebir ortaklar halinde değil. Bizim amacımız kardan ziyade arıcıya destek olmak. Üretici perakende olarak daha fazlaya satabiliyorsa biz bu ürünlere dokunmuyoruz. Satamadıkları noktada devreye giriyoruz. Toptan ve perakende arasında çok fark var. Mevcutta şu anda 140 ortağımız var. Çam balının verimine bağlı olarak ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi.

BU YIL HEDEF 100 TON
Yurt dışına çiçek balı değil çam balı ihraç ettiklerini söyleyerek ihracat problemlerine de değinen Gür, “Bu sene içerisinde 100 ton ihracat hedefimiz var. İhracatla ilgili çok fazla talep alıyoruz. Şöyle bir sorun yaşıyoruz herkese belge verilmiş. Bu yüzden asıl ihracat yapacak yerler tek tek gezerek bu firmaları bulmaya çalışıyor. Hangisinden daha düşük komisyon alıyorsa onunla ihracat yapıyor. Herkes ihracat yapmaya çalıştığı için gerçek üreticiler mağdur oluyor” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi