Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Efeler’de 1878 yılında Ahmet Usta tarafında açılan kebap lokantası, 5 nesli devirdi. Bayrağı şu anki sahibi 55 yaşındaki Mehmet Beşkurt dalgalandırıyor.
BU DUVARLARDA ALTIN HATIRALAR YATIYOR
Yaklaşık 146 yıldır damak çatlatan lezzetiyle ve diğer kebaplardan ayrılan kendine has içeriğiyle Aydın’a gelen kişilerin ilk durağı olan Mehmet Usta’nın lokantası, tarihe adını yazdırmış birçok isimle de altın hatıralar biriktirmiş. Bu isimlerden birkaçını sayan Beşkurt, “Bu lokanta, altın harfli birçok ismi ağırladı.
Örneğin; İsmet İnönü, Celal Bayar, Kazım Karabekir, Adnan Menderes ve Zeki Müren. Bu isimler haricinde de ünlü isimler Aydın’a geldiğinde burayı çok soruyor ve gelip bizim kebabımızın tadına bakmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
ATA MİRASINI KORUMAYA DEVAM EDİYOR
İlk taşındığı günden beri hiç restore görmemiş, duvarlarında hatıra fotoğrafları ve içerisine serilmiş antika eserler ile süslenmiş olan bu lokantaya zamanında çok alıcı çıktığı ve teklif yapıldığını belirten Beşkurt, “Burası bir Rum binası. Bu yer ve ismimiz için çok büyük yerlerden ortaklık teklifi aldım fakat kimseye güvenmedim. Çünkü burası bana atalarımdan kalmış bir miras ve içerisi de görmüş olduğunuz gibi adeta bir zaman makinesi gibi. Bu mirası yaşatmaya devam etmek istedim” diye konuştu.
Lokantasının eskisi kadar işlemediğini aktaran Beşkurt, “İşler eskisi kadar yoğun değil. Aydınlılar burayı çok tercih etmiyor artık. Bize yılların verdiği kendi müşterilerimiz var ve onlar bize kazandırıyor” dedi.
BU KEBABA ‘DÖNERİN BABASI’ DENİLİYOR
Kendi kebap lezzetlerini diğer kebaplardan ayıran özellik hakkında da konuşan Beşkurt, “Bizdeki kebap Halep usulü deniliyor. Yani dönerlerin babası da diyebiliriz. Dönerler 60 yıllık iken bizim kebabımız 146 yıllık. Bu kebapta tereyağı var ve içeriğinde ekstra hiçbir şey yok. Mesela çoğu kebapçı içine soğan, iç yağ veya ekmek koyar fakat biz koymuyoruz.
İlk dedemler kebabı kuzu etinden yaparak satıyormuş. Şimdi eski insanlar eskisi gibi değil. Kuzunun kokusundan şikayet ediyorlar. Halbuki kuzu yüzde 80 kokan bir ettir. Bu yüzden dana etine dönmek durumunda kaldık. Şu an ki kebap fiyatlarımız da çok uygun. Örneğin tek 300 lira, 1 buçuk 400 lira ve duble de 600 lira” ifadelerini kullandı.