Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Gizem İkizoğlu'nun haberine göre; Aydın Efeler’deki Ramazan Paşa Mahallesi'nde yer alan Tarihi Kasaplar Çarşısı’nın ilk temelleri, yaklaşık 60 yıl önce manav çarşısı olarak atıldı. O dönemlerde bölgedeki dükkanlar sebze-meyve satışına ev sahipliği yaparken, zamanla kasapların çarşıya yerleşmesiyle çarşı kimlik değiştirerek bugünkü Kasaplar Çarşısı adını aldı. Efeler’de vatandaşların ve lokantaların taze et ve sakatat ihtiyacını karşılayan çarşı, gelinen noktada kasap kültürünün şehirle bütünleştiği bir merkez olarak da varlığını devam ettiriyor.
ALIM GÜCÜNÜN DÜŞMESİ İŞLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
İşletmelerin çoğunun aileler tarafından nesilden nesile aktarılan geleneksel yöntemlerle hizmet vermesinin de dikkat çekici bulunduğu Kasaplar Çarşısı’ndaki esnaflar, babalarından ve dedelerinden öğrendikleri geleneksel yöntemlerle mesleklerini sürdürürken, tazelik ve kaliteden de ödün vermemeye özen gösteriyor. Her ne kadar çarşı canlılığını korusa da Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zorluklarsa esnafı olumsuz etkiliyor.
“ÇARŞININ ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞACAĞINA İNANCIMIZ TAM”
Çarşıdaki kasaplar, artan maliyetler ve düşen alım gücü nedeniyle zorlu bir dönemden geçerken, yaşadıkları sorunlardan bahseden esnaf Mustafa Gezgin, “Vatandaşın alım gücü çok düştü, bu durum bizi de çok etkiliyor. Biz de elimizden geldiğince en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz ancak şartlar çok zor.
Umuyorum ki önümüzdeki günlerde ekonomik durum biraz daha düzelir ve müşterilerimiz eski alışkanlıklarına dönebilir” ifadelerini kullandı. Gezgin, bir takım zorluklara rağmen umutlarını yitirmediklerini belirtirken, çarşının eski günlerine kavuşacağına inancınınsa tam olduğuna değindi.