Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Aydın’daki çevre dernekleri, 9 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Söke’deki Yeşilköy-Karacahayıt Maden Davası Bilirkişi Keşfi ile ilgili olarak kamuoyuna çağrıda bulundu. Aralarında Latmos Platformu ve Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği’nin de bulunduğu beş çevre örgütü, davanın bölgedeki doğal dengenin korunması için kritik öneme sahip olduğunu belirterek herkesi keşfe katılmaya davet etti.
“YEŞİLKÖY'DE BULUŞMAYA BEKLİYORUZ”
Çevre derneklerinden yapılan ortak açıklamada, “Söke'nin Yeşilköy ve Karacahayıt Köyleri sınırları içinde Dinçler Madencilik tarafından açılması planlanan Kırma Eleme Tesisi için Aydın Valiliği'nce verilmiş olan "ÇED - Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararının iptali için açılan davanın bilirkişi keşfi, 9 Ocak 2025 Perşembe günü Saat 10:00'da yapılacak. Bilirkişi keşfine katılmak ve davaya destek vermek isteyen herkesi 9 Ocak Perşembe günü saat 10:00 öncesinde Yeşilköy'de buluşmaya bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
BİLİRKİŞİ KAPSAMLI RAPOR HAZIRLAYACAK
Söz konusu maden tesisinin bölge ekosistemine zarar vereceği gerekçesiyle dava açıldığı bilinirken, yöre sakinleri ve çevre gönüllüleri, tesisinin hayata geçmesinin doğal bitki örtüsü ve hayvan habitatı üzerinde ciddi olumsuz etkilere neden olacağı nedeniyle projeye karşı çıkıyor. 9 Ocak’ta yapılacak olan bilirkişi keşfinde, mahkeme tarafından atanan uzmanlar bölgeyi inceleyerek çevresel etkiler konusunda kapsamlı rapor hazırlayacak. Söz konusu bilirkişi keşfi, aynı zamanda bölgedeki çevreyi koruma mücadelesinde bir dönüm noktası olma niteliği de taşırken, çevrecilerin ve vatandaşların yoğun katılımı, bölgede doğayı ve insan yaşamını olumsuz etkileyecek projeye dair farkındalığı da artıracak.
GÖZLER BİLİRKİŞİ KEŞFİNDE
Aydın’da Söke, Karpuzlu ve Muğla Yatağan’da üretim tesisleri bulunan Batmanlı İş İnsanı Mehmet Emin Dinç’in kurduğu aile şirketi olan Dinçler Grup A.Ş’nin, Beşparmak Dağları’ndaki toplamda 600 hektarlık orman alanı vasfındaki ruhsatlı sahada planladığı ‘Feldspat İşletme Projesi’ yetkili kurumlardan gerekli izni alırsa, Yeşilköy Mahallesinin 2,5 km doğusunda hayata geçecek. Söz konusu proje kapsamında planlanan durumda cevher üretiminde yıllık 100 bin ton ve yıllık pasa kazısı 300 bin ton olmak üzere toplamda kazı miktarı 400 bin tonu bulacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce 2033 yılına kadar Maden İşletme Ruhsatı verilen sahada planlanan projenin akıbeti, 9 Ocak’ta yapılacak Bilirkişi Keşfi’nin ardından netlik kazanacak.