Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar ve enflasyondaki artış birçok sektörü durma noktasına getirirken, bu durumdan olumsuz etkilenen kesimlerden birisi de esnaflar oldu. Aydın Efeler’de uzun yıllardır kendi sektörlerinde çalışan esnaflar, bu yıl girdi maliyetlerinin etkisi ve müşterinin alım gücü hakkında konuştu.
KIRTASİYELERDE GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 100’E DAYANDI
İlçede 23 yılı aşkın süredir kırtasiyecilik yapan Fatih Aydemir, “Bu yıl girdi maliyetlerinde minimum yüzde 50 ile yüzde 100 arası artış yaşadık. Ürünleri alırken yüksek maliyetlerle alabiliyoruz fakat satışa bunu girdi maliyetleri ölçeğinde yansıtamıyoruz. Bu kapsamda kâr elde edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜRÜNÜN KALİTESİNE DEĞİL UCUZLUĞUNA BAKIYORLAR
Müşterinin alım gücünün düştüğünü dile getiren Aydemir, “Vatandaş, kırtasiye ürünlerini tercih etmek yerine zincir marketlerden veya dükkanlardan alıyor. Öte yandan müşteri artık aldığı ürünün kalitesine de bakmıyor. Önceden kaliteli bir ürün alarak uzun yıllar kullanma mantığı vardı. Şimdi ise fiyatı düşük olduğu müddetçe kalitesi pek umursanmıyor” diye konuştu.
ÇAY ISMARLAMA GELENEĞİ SONA ERDİ
Çay ocağı işletmecisi olan Ali Kocakuşak ise çay ocaklarında gelenekselleşmiş olan ısmarlama devrinin bittiğinden bahsetti. Kocakuşak, “Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle kar marjımız iyice düştü, kiralar ve vergiler de artmış durumda. Bu sefer de işletmeler sürdürebilirliğini kaybediyor. Baktığınızda çoğu küçük ölçekte işletmeciler dükkanlarını kapatıyor. Müşterilerin de alım gücü düştü. Önceden vatandaş sohbet muhabbet dönsün diye birbirine çay ısmarlardı, bu çay ocaklarında gelenekseldir. Fakat bu dönemde vatandaş birbirine çay ısmarlamaktan korkuyor. Ekonomik olarak 9 liralık çay ısmarlayamayacak duruma gelindi” dedi.
SON 1 YILDA AYAKKABILAR YÜZDE 70 ZAMLANDI
Uzun yıllar ayakkabıcılık yapan Osman Göksu, ayakkabı fiyatlarının geçtiğimiz yıla kıyasla çok yükseldiğini dile getirerek, “Geçtiğimiz yıl satışımız vardı. Fakat bu yıl iş yapamıyoruz. Ayakkabı fiyatlarının yüksek olması nedeniyle müşteri alışveriş yapmıyor. Son 1 yılda, ayakkabılara yüzde 70 zam geldi. Hem girdi maliyetleri yükseldi hem de vatandaş ayakkabı almaktan vazgeçti” ifadelerini kullandı.