Kadınlara yönelik sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesine yönelik tüm çalışmaların izlenmesi, değerlendirilmesi, koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla, genelge kapsamında "Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu" kurulacak. Kurula Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş başkanlık edecek. Kurulda birçok bakanlığın yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu gibi kurumların yetkilileri yer alacak.
Kurum Yetkililerinden Görüşler Alınacak
Yılda en az bir defa olmak üzere ihtiyaç duyulan zamanlarda başkanın davetiyle toplanacak kurul, çalışmalarına konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler bünyesindeki kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezleri, meslek kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilciliklerini davet edip görüşler alabilecek.
İhtiyaçlar Tespit Edilecek
Kadınların ekonomik ve toplumsal hayatın tüm alanlarında ilerlemesini sağlayacak kurul, kurumsal mekanizmaların oluşturulması ve var olan mekanizmaların kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla çalışmalara imza atacak. Kadınların, eğitim, bilim, siyaset, ekonomi, çalışma hayatı, çevre ve iklim değişikliği başta olmak üzere tüm alanlarda söz sahibi olmasına yönelik ihtiyaçları tespit edilecek. Bu noktada etkin çözüm önerileri geliştirilecek.
Kadın Girişimciliği Desteklenecek
Kurul ayrıca kadınların siyasal hayata katılımı ile yetki ve karar alma süreçlerinde yer almasına katkıda bulunarak çalışmalar yapmasının yanı sıra kadınların, çalışma hayatına tam ve etkin katılımı ile kadın girişimciliğinin desteklenmesi için gereken tüm önlemlerin alınmasına, sürdürülebilir ekonomik değerlerin oluşması sürecinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik tedbirler geliştirilmesinde etkin rol oynayacak. Kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması konusunda toplumsal farkındalık ve duyarlılık arttırılacak.
İl Koordinasyon Kurulları Oluşturulacak
Genelgeye göre, kadının güçlenmesine ilişkin çalışmaların yerel düzeyde etkin şekilde yürütülmesi de amaçlanıyor. Bunun hayata geçirilmesi ve takibi için tüm illerde Vali başkanlığında il koordinasyon kurullarının oluşturulacağı belirtildi. İl kurullarının, kadının güçlenmesine ilişkin ülke düzeyinde yürütülen eylem planları ve tüm politika metinlerindeki karar ve uygulamaların yerelde tutarlı ve uyum içerisinde uygulanmasından sorumlu olacağına işaret edildi. Yerel düzeyde kurul, kadınların çalışma hayatına katılımını izlemek için sektörel bazda veri toplama ve analiz çalışmaları yapacak. Kamu ve özel sektörde kadın temsilinin artırılması, kadınların yönetim kademelerinde yer almasının desteklenmesi de amaçlanıyor.