Hayat pahalılığı her geçen gün artarken birçok sektörü de etkilemeye devam ediyor. İkinci el piyasasını ayakta tutan spotçular geçtiğimiz yıllara dönük bakıldığında ekonomik zorluk içindeki dar gelirli vatandaşların hayat pahalılığına kısmen merhem olurken, zaman içerisinde durum tersine döndü. Son yıllarda Aydın Efeler’de kiralık eşyalı evlerin artması, ikinci el eşya piyasasında durgunluğu da beraberinde getirdi.
“ÖĞRENCİLER ARTIK EŞYALI EV TUTUYORLAR”
Öğrenci şehri olan Aydın Efeler’de, ‘İkinci el eşya piyasası ne durumda, ikinci el eşya alırken nelere dikkat edilmeli?’ gibi birçok sorumuza spotçuluk işiyle uğraşan Erkan Pektaş yanıt verdi. Pektaş piyasanın en çok arttığı dönemin öğrenci yerleşimi ve memur atanma dönemi olduğuna dikkat çekti. Yıldan yıla ikinci el eşyaya olan ilginin azaldığını vurgulayan Erkan Pektaş, “İkinci el piyasası eskiden hızlıydı, şimdilerde insanların maddi durumundan mıdır yoksa sıfır eşya almak istemelerinden mi bilmiyorum ilgi giderek azalıyor” dedi. Öğrenci sezonu açıldığında da eski yoğunluğun olmadığını belirten Pektaş, “Öğrenciler artık eşyalı ev tutuyorlar. Bu durumda bizim yoğunluğumuzu oldukça etkiledi. Öğrencilerin ev tuttuğu önceki dönemlerde dükkanlar boş kalırdı satmaya bir şey bulamazdık artık öyle değil” dedi.
“İKİNCİ EL EŞYA ALIRKEN ÇOK DİKKATLİ OLUNMALI”
İkinci el piyasasını satış uygulamalarında ilan veren kullanıcıların yükselttiğine dikkat çeken Pektaş, “İnsanların malı çok değerli. Biz bile artık alırken çok yüksek fiyat tutuyorlar, biz de yüksek fiyattan alınca üstüne kâr ve masrafları ekleyince ürün daha da pahalılaşıyor. Üstüne ne kadar az koyarsan koy nakliyesi, dükkanda tutması, elinden çıkarırken tekrar nakliyesi derken ister istemez artış oluyor” diye konuştu. İkinci el eşyaları satın alırken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Pektaş, “İkinci el eşya alırken çok dikkatli olunmalı. Satıcının da bu durumda dürüst olması gerekir. Eşya eve geldiğinde satıcı nakliyeyi tamamlamadan beyaz eşya ise prize takıp çalışıp çalışmadığını, koltuk vb. ürünse detaylı kontrol edilerek alınmalıdır. Üründe bir eksik varsa da satıcı belirtmeli ve alıcıyı mağdur etmemeli” diye konuştu.
“BUZDOLAPLARI 3 BİN LİRADAN BAŞLIYOR”
Son olarak ikinci el piyasasındaki ortalama fiyatlarla ilgili de bilgilendirmede bulunan Pektaş, “Halihazırda 5 kilogramlık çamaşır makineleri ortalama olarak 2 bin-2 bin lira bandından başlayarak kapasite artışına göre fiyatı yükseliyor. Önerebileceğim fiyat aralığı 5-6 bin liradır. Gerek uzun ömürlü kullanım, gerekse devamlı arıza ile uğraşmamak için biraz yüksek fiyatlı ürünlere bakılmalı. Büro tipi buzdolapları 3 bin liradan başlıyor ve 7 bin liraya varabiliyor. Ev tipi buzdolapları ise yine model ve markasına göre 5-6 bin lira civarında seyrediyor. Yatak baza ve başlıklar ise set halinde tek kişilikler bin 500 liran başlıyor çift kişilikler ise 3 bin - 3 bin 500 lira bandında başlayarak devam ediyor” ifadelerini kullandı.