Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Resmi Gazete’de yürürlüğe giren yeni yönetmelikte sahipsiz köpeklerin toplanması, hayvan bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreçler, hayvanların bakımevi/doğal yaşam alanlarında tutulmaları ve sahiplendirilmeleri konuları detaylandırıldı. Artık hayvan sahiplenmek isteyenlerin apartman ya da site yönetiminden köpek bulundurabileceğine dair belge alarak yerel yönetimlere bildirmesi gerekecek.
Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hakan Kaya, yürürlüğe giren yeni kanun hakkında Hedef Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
“SÖZ HAKKINA SAHİP DEĞİLİZ”
Hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşların artık apartman ya da site yönetiminden köpek bulundurabilmek için bir belge alarak yerel yönetimlere bildirmesi gerektiğini söyleyen Başkan Hakan Kaya, “Eskiden de bu kanun vardı. Yerel yönetimlerin çok hazır olduğunu düşünmüyorum. Ellerinden geleni yapıyorlar fakat yetersiz. Belediyelerin bünyesinde yeterli sayıda veteriner hekimler istihdam edilmiyor. Bununla birlikte gerçek anlamda söz sahibi de olamıyorlar. Barınaklarımızın düzgün olması ve kadroların yeterli olması gerekli. Hayvanları yaşattığımız barınaklarda söz hakkına sahip olmalıyız” dedi.
“KARARI MECLİS VERECEK”
Ötenaziyi de artık belediye meclisinin karar vereceğini ifade eden Başkan Kaya, “Biz ne kadar bunu uygulamak istemesek de, artık karar belediye meclislerine verildi. Belediye ya kısırlaştırma yöntemi seçecek ya da öldürme kararını verecek. Bizler yaşa tarafındayız ama aynı zamanda halk sağlığını da korumalıyız” ifadelerini kullandı.
“SORUNLAR OLUŞACAKTIR”
Yeni çıkan karar ile ilgili veteriner hekimlerin görüşü alınmadığını vurgu yapan Kaya, “Karar verme mekanizmasında yer almadık. Aniden alınan bu karar bazı problemlere elbet yol açacaktır. Geçiş sürecinde bazı sorunlar patlak verebilir. Önce altyapının güçlü bir şekilde hazırlanması gerekliydi. Türkiye genelinde bu altyapılar sağlandıktan sonra kısırlaştırma çalışmaları başlanmalıydı” şeklinde konuştu.
“BİZE DANIŞAN OLMADI”
Belediyelerle henüz görüşmediklerini, Belediye yetkililerinin kendileriyle temasa geçmediğini ifade eden Hakan Kaya, “Bize yerel yönetimlerden danışan kimse olmadı. Belediyelerdeki veteriner hekimlerin durumunu düzeltmek için çalışıyoruz. Veteriner hekimleri belediye şirketleri üzerinden veya taşeron olarak düşük özlük hakları ve ücretler üzerinden çalıştırıyorlar.Aslında Kanunen Veteriner Hekimleri Odalarından onaylı sözleşme ve Çalışma yetki belgelerinin olması gerekirken bundan yerel yönetimler imtina ediyor. Bu nedenle biz meslektaşlarımızı da mesleki olarak denetleyemiyoruz. Bu durumların acilen düzeltilmesi gerekir” dedi.
Başkan Kaya, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Daire Başkanlıkları ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüklerinin acilen kurulması gerektiğini ve kadrolarına veteriner hekimlerin atanması gerektiğini de sözlerine ekledi.