Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Resmi Gazete’de Ekim ayında yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin, sağlık emekçilerinin yaşamakta olan sorunları daha da derinleştireceğini savunmak için Kasım ayının ilk haftasında Aydın'da 3 günlük iş bırakma eylemi yapılmıştı. İş bırakan sağlık çalışanları, 5 temel taleplerini kamuoyu ile paylaşmıştı. Taleplerin yerine getirilmemesi dahilinde tekrar eylem yapılacağı da ifade edilmişti.  Bu kapsamda taleplerin karşılık bulmaması nedeniyle, Aydın’da sağlıkçılar 2-6 Aralık tarihleri arasında tekrar iş bırakma eylemine başladı. 

Aydın’da sağlıkçılar iş bıraktı! Taleplerini hatırlattılar

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR 

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri, basın açıklaması düzenledi. Eylemin basın sözcülüğünü yapan Aydın Aile Hekimleri Derneği Başkanı Mehmet Acar, “Bizler 1. basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken; TBMM’ye 25 Kasım 2024 günü bir kanun teklifi sunuldu. 28 Kasım’da komisyonda görüşülerek değişiklik yapılmaksızın Genel Kurul’a sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 5258 sayılı aile hekimliği kanunun beşinci maddesi ve 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklikler yapılmaktadır. Baştan söylemek istiyoruz; Bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamikleri tam olarak teslim edilecektir” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı’na seslenen Acar, “Sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini, performansa dayalı bilimsel yaklaşımından uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Alanın öznesi olan bizlerin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşlerimizi ve önerilerimizi dikkate almayarak, yok sayarak ne halk sağlığını geliştirebilirsiniz ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözebilirsiniz. Sağlıklı bir toplum iyi çalışan bir sağlık sistemi daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir” diye konuştu. 

Aydın’da sağlıkçılar iş bıraktı! Taleplerini hatırlattılar

Aydın birinci sırada! Devecilik kültürünün merkezi Aydın birinci sırada! Devecilik kültürünün merkezi

TALEPLERİNİ HATIRLATTI 

5 maddelik taleplerini tekrar dile getiren Acar; 
1.Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2.Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3.Aile Hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre hemşire ebe teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile sağlığı çalışanlarının kanunu değişikliği gerektiren tavan ücreti kat sayısı artırılmalıdır.

Aydın’da sağlıkçılar iş bıraktı! Taleplerini hatırlattılar
4.Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan insanca yaşamaya yetecek düzeyde izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. 
5.Sağlıkta şiddeti arttıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”
Taleplerini sıralayan Acar, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istediklerini vurgulayarak; 2-6 Aralık tarihleri arasında bu eyleme devam edeceklerini bildirdi ve tüm halkı bu eylemlere davet etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ