Aydın’a göç eden leyleklerin yavruları yumurtalarından çıkmaya başlarken, bazı sıkıntılar gündeme geldi. Söke'ye bağlı Serçin Mahallesi’nde yaşayan duyarlı vatandaşlar, leyleklerin yuvalarına çok fazla atık madde getirdiğini fark etmesinin ardından Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) bilgilendirme yaptı. Söke ADM Elektrik Dağıtım Şirketi’nin BOM aracıyla yuvada yapılan incelemede, 5 leylek yavrusunun plastik iplere dolandığı belirlendi. Ekipler 5 yavrudan dördünü kurtarmayı başardı.

aw202476-06.jpg

İPLER KESİNLİKLE ÇEVREYE ATILMAMALI!

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle saman balyalarını bağlamakta kullanılan siyah plastik iplerin çevreye atılmaması noktasında uyarıda bulundu. “Aydın Söke’ye bağlı Serçin Köyü’ndeki yuvaya leylekler tarafından aşırı atık madde getirildiği için bir süre önce temizlik yapmış ve yuvada yedi adet yumurtanın olduğunu görmüştük" diyen Sürücü, "Gözlem yapan Serçinli vatandaşlar leyleklerin yine atık maddeleri getirdiğini, yavruların yumurtadan çıktığını ancak bazılarının görünmediğini söyleyince, Söke ADM Elektrik Dağıtım Şirketi’nin BOM aracıyla yuvada inceleme yaptık.

aw202476-01.jpg

Emekli Kart lokantacıları umutlandırdı Emekli Kart lokantacıları umutlandırdı

Yuvada 5 yavrunun olduğu görüldü. Yavrulardan birinin boğazına plastik siyah ip dolanmış ve boğulmuş. Anne de yavruyu yuvadan atmak istemiş. İpler çalılara takıldığından yuvada asılı kalmış. Diğer 4 yavru kontrol edildi. Yan yana duran iki yavrunun ayaklarına saman bağlamakta kullanılan siyah plastik iplerin dolandığı ve sıktığı tespit edildi" ifadelerini kullandı.

aw202476-03.jpg

LEYLEKLERİN YAŞAMI TEHDİT ALTINDA

Yavru leyleklerin büyük tehlike geçirdiğini aktaran Sürücü, "Bacaklarındaki plastik ipler çıkarıldı ve yuvadaki diğer atıklar da temizlendi. Eğer müdahale edilmeseydi, plastik ipler bu iki yavrunun bacağını koparacak ya da kangrene çevirecekti. Yakındaki Karacahayıt köyünden de bir ihbar geldi. Yuvadaki leyleklerden erkek olanı yüksek gerilim tellerine çarparak ölmüş. Daha önce dönüşümlü olarak besin bulmaya giden ebeveynlerden biri ölünce, yuvanın tüm sorumluluğu ve 3 yavruyu beslemenin yükü anneye kaldı. Yavruların durumu kontrol edildiğinde, birinin bacaklarına atık plastik maddenin dolandığı fark edildi. Yavru bacağındaki atık maddeden kurtarıldı” sözlerini kaydetti.

aw202476-02.jpg

"SİYAH İPLER SAMANCILARA GERİ İADE EDİLMELİ"

Siyah saman iplerinin biriktirilerek tekrar samancılara iade edilmesi gerektiğini dile getiren Sürücü, sözlerini şöyle tamamladı: “Eski yıllarda saman satışı yapanlar, samanları telle bağlıyorlardı. Ancak hayvanlar samanla birlikte bazen teli de yediklerinden sindirim sisteminde hasara yol açıyor ve bazen de hayvanların ölümüne sebebiyet veriyordu. Samancılar bu tehdidi ortadan kaldırmak için plastik siyah ipleri keşfettiler. Ancak bu plastik ipler leylekler için büyük tehlike oluşturmaya başladı. Özellikle son yıllarda yavruların sakatlanmasına ve ölümüne neden oldukları görüldü. Samancılık yapanların leyleklerin bu tehlikeden kurtulması için yeni bir yönteme başvuracaklarını tahmin etmiyoruz. Burada asıl hayvancılık yapanlara duyarlılık ve önemli bir görev düşüyor. Samanlar çözüldükten sonra siyah plastik iplerin toplanarak çevreye atılmadan bir kutuda biriktirilip samancılara tekrar iade edilmesi doğru bir yöntem olacaktır. Plastik ipler çevreye atılmaya devam ederse, leylekler sakatlanacak ya da hayatlarını kaybedecektir. Doğaya ve çevreye yapılan müdahalelerin başka canlıları da etkilediği ve onların yaşamlarını tehdit ettiği unutulmamalıdır.”

aw202476-04.jpg

aw202476-05.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı