Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şubesi, “İklim Değişikliği Sürecinde Olası Su Krizleri ve Çözüm Önerileri” başlığı altında, Nevzat Biçer Toplantı Salonu’nda panel düzenledi. Panele Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şube Başkanı Erdem Tusu ve vatandaşlar katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelde Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şube Başkanı Erdem Tusu konuşma yaptı.
“OLUŞABİLECEK KRİZLERİN HASARLARINI EN AZA İNDİRMEK BAŞLICA AMACIMIZDIR”
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Ziraatçılar Derneği Aydın Şube Başkanı Tusu, “Derneğimiz sektörün kamu yararına çalışan tek derneği olması ve ülkemizin her il ve ilçesinde bulunan yönetici ve üyelerinden aldığı bilgiler doğrultusunda, iklim değişikliği sürecinde pek çok bölgemizde su krizlerinin oluşabileceği öngörüsüne sahiptir. Bu krizlerin önceden belirlenmesi ve özellikle tarıma etkilerinin azaltılması amacıyla başta yenilikçi tarımsal sulama sistemleri ve su tasarrufu gibi konularda farkındalık yaratma çabası halindedir. Oluşabilecek krizlere önceden hazırlıklı olmak gelişmiş bir ülkenin yapmaktan kaçınamayacağı bir durumdur. Bu bağlamda oluşabilecek krizlerin hasarlarını en aza indirmek, yenilikçi tarımsal sulama sistemlerine ve her sektörde yapılabilecek su tasarruflarını anlatmak ve çözüm önerilerini ortaya koymak başlıca amacımızdır” dedi.
“SU KAYNAKLARIMIZ KISITLI”
Başkan Tusu, konuşmasının devamında, “Bu toplantımızın amacı yıllardır süregelen iklim değişikliğinin son yıllarda hızlanmasından dolayı su noksanlığı yaşamamız, özellikle Aydın vilayetimizde pamuk, incir ve zeytin üreticisinin suya erişim güçlüğünden dolayı yüksek verim kayıplarına maruz kalması bizim bu etkinliği yapmamızdaki en önemli sebeplerden bir tanesi. Aydınımızın su sorunu sadece bazı çevrelerde tarımsal sulama suyuna bağlanıyor. Fakat Aydın'ın sulama suyu, tarımsal sulama suyu sadece su sorununun bir kısmını kapsıyor. Bunun içerisinde turizmde kullanılan, endüstride kullanılan ve evsel kullanımda kullanılan su da büyük çapta yer tutuyor. Bunların tamamında kolektif olarak yapılacak tasarruflar ancak ve ancak bizim su tasarrufunda başarılı olabileceğimiz anlamına gelir.
Sadece tarımsal sulamadan kısarak başarılı olmamız pek mümkün görünmüyor burada evsel, endüstriyel ve sanayi sularında da ev kullanım sularında da yüksek miktarda tasarrufa gitmemiz gerekiyor. Su kaynaklarımız kısıtlı. Aydınımızda birkaç gölümüz var. Fakat Aydı'nın tamamını besleyebilecek düzeyde değil, özellikle tarımsal sulama suyu düşünüldüğünde bu su kaynaklarının yetersiz olduğu bariz. Bu yaz özellikle pamuk üreticisi tarımsal sulama suyunda çok büyük sıkıntılar yaşadı. Bu yüzden de pamukta yaklaşık %20-25 oranında verim kaybına maruz kaldık” ifadelerini kullandı.
Panelde Dr. Handan Ataol Ölmez ‘İklim değişikliği ve zeytin’, Dr. Hüseyin Erdikli ‘İklim değişikliği ve pamuk’, Ziraat Yüksek Mühendisi Adnan Sülü ‘Akıllı sulama sistemleri’, Ziraat Yüksek Mühendisi Fatih Altın ‘İklim değişikliği ve incir’, Ziraat Mühendisi Fethi Baran ‘Tarımsal desteklemeler’, TKDK Uzmanı Derya Daysal ise ‘Ipard III su tasarrufu destekleri’ konusunda sunumlarını yaptı.