Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Çine’de 55 yıldır radyoculuk yapan ve birçok radyocunun da ustası olan 78 yaşındaki Muammer Beytor, mesleğini ilk günkü merak ve aşkla yapmaya devam ediyor.
BOZUK RADYOYLA OYNARKEN TAMİR ETMESİ, DÖNÜM NOKTASI OLDU
Çine’nin bir köyünde doğan Beytor, ortaokul okumak için ailesiyle Çine’ye geldiğini söyledi. Radyoculuğa nasıl başladığını anlatan Beytor, ortaokuldayken babasının kahvehanesinin olduğunu dile getirerek, “O zamanlar babamın kahvehanesi vardı. Kahvedeki radyomuz bozulmuştu, ben de bir ustamıza yaptırmaya gittim. Ustamız, ilçede tekti ve radyonun tamiratı için 25 lira para istedi. Ben de radyoyu yaptırmadan geri kahveye götürdüm. Akşam saatlerinde kahveyi kapattıktan sonra radyonun anahtarıyla oynamaya başladım. Radyo birden çalışmaya başladı. Bu şekilde radyocu olmak istediğimi fark ettim” ifadelerini kullandı.
MESLEK İÇİN ORTAOKULU BIRAKTI
Radyoyu tamir ettikten sonra ustanın yanına gittiğini anlatan Beytor, “Radyoyu tamir ettikten sonra ertesi gün. O ustamızın yanına giderek çırak olmak istediğimi söyledim fakat çırak istemedi. Bu olaydan sonra bu işi öğrenmeyi kafama koydum. O zamanlarda İstanbul’da her sanatın akşam teknik kursları oluyordu. Ben de ortaokulu bırakarak İstanbul’daki bir arkadaşıma mektup yazdım ve bu kurslara katılmak için yanına gittim. Kurslara katılmak için kayıt oldum ve askere gidip geldikten sonra bu mesleğin eğitimini almaya başladım. 1969 senesinde ise bu dükkanı açtım. O günden bugüne radyocu Muammer’im” diye konuştu.
ÇİNE’DE BİRÇOK RADYOCUNUN USTASIYDI
Günümüzde Çine’de mesleğine devam eden birçok radyocunun elinden geçtiğini kaydeden Beytor, “Bugün Çine’de 19 radyocu varsa, 15 tanesi benim yanımda çalışmıştır, benim yanımda bu işi öğrenmiştir. Bu meslekler hassas meslekler ve bu zamanda herkes bu işi yapamaz. Herkesi memnun edemezsin, herkesten de memnun olamazsın” dedi.
“ESKİSİ KADAR TAMİR EDİLECEK CİHAZ YOK”
Kendi zamanlarında ayrıca plak, gramofon gibi birçok eşyayı tamir ettiklerini belirten Beytor, “Eskiden plaklar, gramofonlar vardı. Bataryalı radyolar vardı. Onlara küçük radyolar yapıyorduk. İçini değiştiriyorduk, söküyorduk. 9 küçük pilden yeniden radyo elde ediyorduk. Şimdi ise o cihazlardan kumandalara kadar geldik. Şimdi radyocularda eski rağbet yok çünkü eskisi kadar tamir edilecek cihaz yok. Fiyatlar ise radyocunun vicdanına kalmış. Azdan kanaat etmeyen çoktan zarar görür. En ufak radyo tamiri 80 liradan başlıyor. Kalitesine göre bin 500- 2 bin liraya kadar makas açılıyor” ifadelerini kullandı.