Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Aydın’da ‘2024 Yılı Sulama Sezonunda Uygulanacak Olan Havza Su Dağıtım Planlaması’ kapsamında tav suyu dahil iki su verildi. Adıgüzel, Kemer, Çine Adnan Menderes, Karpuzlu Yaylakavak ve Topçam barajlarından sulanan ildeki arazilerde bu yıl barajlarda yeterli su olmamasından kaynaklı olarak yeterli sulama yapılamaması, başta pamuk ürünü olmak üzere, mısır ve yonca gibi ürünlerde yüksek oranda verim kaybını riskini de beraberinde getirdi. Aydın’da yaşanan kuraklık tarımsal sulamada bir an önce modern teknolojik imkanlarla damlama sulama sistemine geçilmesinin gerekliliğini gözler önüne sererken, Muğla’daki Dalaman Çayı’nın Bozdoğan’daki Kemer Barajı’na 40 kilometrelik boru hattı marifetiyle aktarılmasının önemi de bir kez daha ortaya çıktı.
Aydın’daki tarımsal sulamada en az 50 yıl herhangi bir aksamama yaşanmamasını sağlayacak olan dev yatırım için 2025 yılında proje ihalesine çıkılacağını belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, bir an önce yatırım programına da alınmasının şart olduğuna vurgu yaptı.
“KEMER BARAJI’NDA SU BİTTİ”
Halihazırda AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekili Seda Sarıbaş ile AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen’in de Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na borularla aktarılması projesinin yatırım programına alınması için girişimlerini sıklaştırdığı bilinirken, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kendirlioğlu, “Bu projenin hayata geçmesi Aydın tarımı için olmazsa olmazdır” dedi.
Son yılların en sıcak haziran ve temmuz aylarının bu yıl yaşandığına vurgu yapan Kendirlioğlu, barajlardan sulamanın mevcut haliyle yeterli olmadığına da dikkati çekti. Aydın için ‘Havza Su Dağıtım Planlaması’nda öngörülen takvimin 10 Ağustos’a kadar suyun yetebileceği şeklinde olduğunu belirten Kendirlioğlu, “Bu yıl erken sulamadan kaynaklı olarak bu süre 10-15 gün erkene çekilmiş oldu. Şu anda Kemer Barajı’nda su tamamen bitti. Halihazırda Ağustos'un sonuna kadar sulama sezonumuz devam edecek. Üreticilerimiz eksik kalan sulamayı bir şekilde yer altı suyuyla takviye edecek ama bu durum yeterli su almayan parsellerimizde başta pamuk olmak üzere mısır, yonca gibi ürünlerle birlikte sebze ve meyvede de verim kaybına neden olacak” dedi.
“AYDIN TARIMININ SONU DEMEKTİR”
Sulama konusunda birinci etapta modern sulama tekniklerine geçmenin önemini vurgulayan Kendirlioğlu, “Yani yağmurlama ve damlama dediğimiz az su ile çok yer sulama ilk alternatif yöntem olarak öne çıkıyor. Bunun dışındaysa Dalaman Çayı’nın Bozdoğan’daki Kemer Barajı’na borularla aktarılması projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Eğer bu proje hayata geçirilmezse kısa zamanda bu durum Aydın tarımının sonu olabilir. Bunu yapamazsak kuru tarıma geçeriz. Kuru tarımsa Aydın tarımının sonu demektir. Yani bunu net olarak ifade etmekte fayda var. Bu projenin bir an önce hızlanarak hayata geçirmesi gerekir diye düşünüyorum. Halihazırda bizim yetkililerden aldığımız bilgiye göre 2025’te yatırımla ilgili proje ihalesine çıkılacak.
Bu proje çok acil bir şekilde yatırım programına alınmalıdır 2024'ü öyle ya da böyle ufak tefek atlattık sayılır ama 2025’e eğer bu şekilde girersek telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Zaten şu anda çiftçimiz gerçek anlamda hiçbir üründen para kazanamaz durumda. Pamuk, karpuz, domates, silajlık mısırdan tutun hayvancılıkta et ve süte kadar üretim yapan çiftçilerimizin tamamı çok zor durumda. Tüm bu ekonomik sorunların üstüne kuraklık da bizi artık çok zorluyor. Girdi maliyetleri zaten belli. Bir de bunun üzerine susuzluk eklendiğinde artık tarımsal üretim yapılamaz boyutlara gelebilir” diye konuştu.
CUMHURBAŞKAN ERDOĞAN’DAN DESTEK İSTEDİ
Aydın tarımının sürdürülebilir ölçekte devam etmesi adına kuraklığa bir an önce kalıcı ve esaslı çözüm bulunması gerektiğini ve bunun için çözümün de Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesi olduğunu üstüne basa basa vurgulayan Kendirlioğlu, “Biz devletimizin gücünü biliyoruz. Antalya'dan Kıbrıs'a su götüren devletimiz, Dalaman'dan Kemer'e suyu bağlama işini de çiftçilerimizi rahatlatacak bir irade ortaya konulduğunda kolaylıkla çözer ve çok kısa zamanda tamamlayarak hizmete sokar. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’dan da destek bekliyoruz” dedi.