DSİ 21. Bölge Müdürü Birol Çınar, Aydınlı çiftçilere 2024 yılı yaz sulaması için müjdeli haberi verdi. Çınar, Denizli’deki Adıgüzel Barajı, Bozdoğan’daki Kemer ve Çine’deki Adnan Menderes Barajı’nın kapaklarının açıldığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın’ın yağış sezonunda beklenilen yağmurun yağmamasından dolayı barajların istenilen seviyeye gelmediğini ifade etti. Aydın’ın yaz sulaması için 2 aylık suya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Kendirlioğlu, barajlarda mevcutta 35-40 günlük su olduğunu belirtti. 

Aydin Yaz Sulamasina Kuraklik Engeli Baskan Kendirlioglu Zor Bir Sezon Bekliyor Int Gzt 480409 665Efcc1744Be066Af0Ba66479B2635F

“BARAJLARIMIZ İSTEDİĞİMİZ SEVİYEYE GELMEDİ”
Aydın için bu toplantıların yapılmasının gerekli olduğunu söyleyen Başkan Kendirlioğlu, “Aydın’ın yağış sezonu Aralık ayında başlıyor. Aralık, ocak, şubat, mart en fazla yağmur aldığımız aylar. Aralıkta beklediğimiz yağmur olmadı maalesef ama ocak ve şubatta bir miktar yağış aldık. Martta, nisanda, mayısta beklediğimiz yağmurlar yine olmadı. Dolayısıyla barajlarımız istediğimiz seviyeye gelmedi. Aydın Ovası'nı sulayan 3 tane barajımız var. Çine Adnan Menderes Barajı, Bozdoğan Kemer Barajı ve Denizli’deki Adıgüzel Barajı. Biz bu 3 barajdan Menderes Havzası’na, Çine Çayı Havzası'na su vererek yazlık sulamaları yapıyoruz. Ancak bu üç barajımızda da yeterli su, yani tüm ovamızı sulayabilecek yeterli su maalesef birikmedi. Dolayısıyla kısıtlı suya geçtik. Geçen seneki ve bir önceki sene gibi iki kat, her parsele iki su şeklinde. Daha önceki aylarda DSİ, Tarım İl Müdürlüğü, ilçe müdürlükleri, ziraat odalarıyla beraber toplantılarımızı yaptık. Sonuç itibariyle de valilik kararıyla iki su yani kısıtlı su anlamında her parsele iki su şeklinde karar çıkmıştı. Yapılan toplantılar bölgelerimizin ihtiyacına göre yapılıyor. Her bölgede suya ne kadar ihtiyaç var ve ne zaman ihtiyaç var şeklinde konular konuşuluyor” dedi.

Aydın'da inciri nasıl bir sezon bekliyor? Aydın'da inciri nasıl bir sezon bekliyor?

Aydin Yaz Sulamasina Kuraklik Engeli Baskan Kendirlioglu Zor Bir Sezon Bekliyor Int Gzt 480409 76Ef6Fb73Ed1262Bc79C31Ccca7C266F

“35-40 GÜNLÜK SUYUMUZ VAR”
Barajlardaki suyun kısıtlı bir zamanı olduğunu ifade eden Kendirlioğlu, “Suyu ne kadar erken verirlerse su o kadar erken bitecek. Çünkü baraj kapakları açıldığında şu anda mevcut suların belli bir zamanı var. Toplamda en fazla 35-40 günlük bir suyumuz var. Yani bu suyu en ekonomik şekilde kullanma çabası içerisindeyiz. Yetkililer ve bizler şunu istiyoruz ki suya en çok ihtiyaç olduğumuz günlerde biz suya ihtiyaç duyalım ve ihtiyaç duyduğumuzda da bu ihtiyacımızı giderelim. Yazlık sulamalarda en ihtiyaç duyulan zamanlar ise takriben 15 Haziran'dan Eylül 15'e kadardır. Haziran, temmuz, ağustos olmak üzere 3 aylık bir sulama dönemimiz vardır. Yoğun olarak sulanan zaman temmuz ve ağustostur. Yani 15 gün hazirana, 15 gün de eylülü çıkardığımızda takriben bize net olarak 2 ay su lazım ama 35-40 günlük su var. Tüm kurum ve kuruluşlar bizler de dahil olmak üzere bunu en ekonomik şekilde çiftçilerimize ulaştırmanın peşinde. Bu tür toplantıların önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bölge bölge yapılan toplantılar, bölge bölge ihtiyaçları da bu şekilde yerinde ve yerelde bu şekilde ortaya çıkar ve bu şekilde de çözüm bulunur. Zaten biz de bu şekilde toplantıları istiyoruz. Sezonumuzu da bu şekilde geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

“BİTKİYİ DEĞİL TOPRAĞI SULUYORUZ”
Barajlardaki su sorunun önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini öngördüğünü söyleyen Kendirlioğlu, “Barajlarda durum bir önceki sene gibi aşağı yukarı ama bir önceki sene de yine kısıtlı su vardı. 2021, 2022, 2023 sezonları barajların dolu olduğu yıllar değildi. Sadece bir yıl Kemer Barajı biraz dolmuştu. Onun dışında hep sıkıntılar vardı. Ama bu sıkıntılar önümüzdeki yıllarda artarak devam edecektir. Çünkü küresel ısınma, dünyadaki bu meteorolojik olaylar vesaire bunu bize gösteriyor. Artık her yıl bu sıkıntıları çekecekmişiz gibi görünüyor. Onun için bugünden tedbir alınması gerekiyor. Bir an önce modern sulama tekniklerine geçmemiz gerekiyor. En az su ile en çok yeri sulama yapmamız gerekiyor. Özetle toprağı değil, bitkiyi sulama dönemi artık geldi. Hatta geçiyor bile. Biz şu anda maalesef hala daha vahşi sulama yapıyoruz. Bitkiyi değil, toprağı suluyoruz. Bu sistemden vazgeçmemiz gerekiyor. Yarın geç olabilir. Tabii bu modern sulama teknikleri dediğimiz sulama sistemleri ise öyle çok basit bir olay değil. Yine yatırım gerekiyor. Devletin desteği gerekiyor. Çiftçilerimizin tek başına hakkından geleceği bir durum söz konusu değil. Hem hibelerle hem uzun vadeli ucuz kredilerle çiftçilerimizi buna bir an önce yönlendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ZOR BİR SEZON BEKLİYOR”
Suyun daha verimli bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizen Başkan Kendirlioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçilerimizi ve bizi zor bir sezon bekliyor. Biz bunu zaten baştan söylemiştik. Suyun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bir damlası bile bizim için çok önemli. Suyu da çok tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Tabii çiftçilerimizin kendi imkanları da var. Suyun kıt olduğu yıllarda ve günlerde yeraltı sularını da bir miktar kullanıyoruz. Yeraltı suyu da sonsuz bir kaynak değil. Yukarıdan yağmur yağacak ki yeraltı sularını beslesin. Az olan her yağmur yeraltı sularının da azalması demektir. Onun için çok daha dikkatli ve verimli bir şekilde bu sularımızı kullanmamız gerekiyor.”  

Muhabir: Seval Selvi