(MURAT TAN)-ÖZEL HABER- Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonucunda, ilin işgal dönemine dönük milli hafızası açısından da büyük önem taşıyan çınarın hikayesi, artık ağacın önüne konulan tanıtım tabelasıyla genç nesillere aktarılacak.

Aydın’ın Köşk ilçesinde Yunan mezaliminin tanığı koruma altındaki 5 asırlık tarihi çınarın hikayesinin genç nesle aktarılması için harekete geçen Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, tarihin unutulmaması için konuyu anlatan kimliklendirme çalışmasının tamamlandığını duyurdu. Aydın ve Köşk’ün Yunan İşgali’nden Kurtuluşu’nun 100. Yıldönümü’nde yapılan kimliklendirme çalışması anlamlı bulunurken, Köşk’te yaşayan vatandaşlar da yıllar önce tanıtım tabelası sökülen anıt ağacın hikayesine yeniden yer verilmesi nedeniyle Müdür Tuncer’e ve yetkililere teşekkür etti.

“SOYKIRIMDAN EN FAZLA AYDIN ETKİLENMİŞTİR”

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tanıtıcı tabelanın bu ay içinde takıldığını belirten Müdür Tuncer, “Bildiğiniz gibi Kahraman Ordumuzda savaş ahlakı, savaş hukukundan önce gelir. Fakat Kurtuluş Mücadelesi döneminde işgalci yunan ordusunun korku inşasına dayanan bir soykırım stratejisiyle savaş ahlakını gerçekleştirdiği biliniyor. O dönemde yaşanan ve bugüne ulaşan kanıtlar da bunu gösteriyor. Yunan ordusu tüm insani değerleri yok sayarak bir mezalim gerçekleştirmiştir. Bildiğiniz gibi Anadolu’nun içlerine ilerledikçe Yunanlıların soykırım şiddetinin arttığını görüyoruz. Bu şiddetten en fazla etkilenen şehir de Aydınımızdır. Aydın’da şehrimizin dört bir köşesinde yunan işgali sırasındaki soykırım anıtlarıyla doluyuz. Bu tarihi taşıyoruz. Bu tarihin ibret vesikalarından biri de Köşk ilçemizdeki anıt ağaçtır” ifadelerini kullandı.

“ANIT AĞACIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Köşk’teki anıt ağacın yunan ordusu tarafından halka yapılan türlü sistematik işkencelerin tanığı olduğunu belirten Müdür Tuncer, “Bu anıt ağaç, yunan ordusunun o dönem halkımıza akıl almaz, hayal gücünü aşan bir boyutta uyguladığı işkencenin izlerini taşıyan bir ibret vesikasıdır. Bu ağacı kimliklendirmeyi ve buradaki tarihi gelecek nesillere anlatmayı önemli bir misyon kabul ettik. Çünkü geçmişte neyin yaşandığını bilmek, gelecekte neyin yaşanacağını öngörmek açısından önemli bir vesikasıdır. Bu anlamda tarihimizi gelecek nesillere aktarmanın, kültür ve turizm çalışmaları kapsamında da önemli bir misyon olduğunu düşünüyoruz. Bu misyonla çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Biz ağacın hikayesini ve tarihsel önemini Aydın Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’a arzettik. Dolayısıyla Sayın Valimizin de talimatlarıyla ağacımızı kimliklendirdik. Vatandaşlarımızın ve nesilden nesile tüm gelecek kuşakların da bu tarihi gerçeği bilmesini ve bir anı olarak kalmasını istedik. Bu anlamda da anıt ağacımıza sahip çıkacağız” dedi.

Yaptığı açıklamanın ardından anıt ağacın etrafındaki esnafları da ziyaret ederek tarihi değere sahip çıkılması ricasında bulunan Müdür Tuncer, Köşk Belediyesi zabıta ekiplerinden de anıt ağacın korunması ve tanıtım tabelasıyla birlikte teşhiri noktasında hassas olunmasını istedi.

“YUNAN MEZALİMİ’NİN İZLERİNİ TAŞIMAKTADIR”

Öte yandan kimliklendirme çalışması kapsamında anıt ağacın önüne konulan tanıtım tabelasında, “100 yıl önce Köşk’teki Yunan İşgali sırasında işkencelerden geçirilen vatandaşlarımızın acı hatıralarına tanık olan bu anıt ağaç, ecdadımızın matemini sinesinde yaşayan ve yaşatan bir ibret vesikasıdır. Yapılan araştırmalara göre, 500 yaşında olduğu tespit edilen bu anıt ağaç, Yunan Mezalimi’nin izlerini taşımaktadır. O döneme tanık olanların, işkencelerden geçirilen Müslüman vatandaşların yaşadıkları karşısında akıl sağlıklarını yitirdikleri bilinmektedir” ifadelerine yer verildiği gözlemlendi.

aydinda-yunan-isgalinin-ibret-vesikasi-anit-agac-kimliklendirildi-307745-3adaf9303aaadfbe4cb35545823e8a9f-002.jpgaydinda-yunan-isgalinin-ibret-vesikasi-anit-agac-kimliklendirildi-307745-716c68896db25549af7a951ce5642610-002.jpgaydinda-yunan-isgalinin-ibret-vesikasi-anit-agac-kimliklendirildi-307745-ed3a6f52532b69eb037091d3f2d4f13f-002.jpg

Kaynak: MURAT TAN