Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, geçtiğimiz sene zeytin üretimi ve şu anda yapılan hasat hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zeytinin hasadı zor olan bir ürün olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, "Özellikle kış aylarında, soğuk havalarda tek tek toplanan bir mahsül. Fakat günümüzde yeterli değere maalesef sahip değil. Bu yıl zeytin üretim ve hasadı, yüksek rakımlı bölgelerimizde, Kuşadası ve Didim gibi denizin olduğu kesimlerde iyi durumda. Fakat diğer bölgelerde büyük sıkıntılar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
10 KİLO ZEYTİNDEN 1 KİLO YAĞ ALINABİLİYOR
Yüksek rakımlı bölgeler haricinde zeytinin kötü durumda olduğunu anlatan Kendirlioğlu, “Bazı bölgelerde zeytinden hem verimde hem de randıman sıkıntılarımız var. 10 kilo zeytinden bir kilo yağ alacak kadar kötü. Hatta bu durum 15 kiloya kadar çıkmış vaziyette. Bunun nedeni ise aşırı sıcaklar. Yaz mevsiminde yağmurun çok yağmaması büyük etken oldu” diye konuştu.
“ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ÜRETİCİYİ ZARARA SOKUYOR”
Bu sene zeytinyağı fiyatlarında ciddi düşüş yaşandığını aktaran Kendirlioğlu, “En çok muzdarip olduğumuz sorun özellikle girdi maliyetleri. Ortalama TUİK verilerine göre yüzde 50 civarında olduğunu hesaba kattığımızda; geçtiğimiz sene 250 lira olan zeytinyağı fiyatının bu sene 150-160 liraya kadar düşmüş olması. Bu nedenle zeytinde üretici sıkıntı yaşıyor. Ve üretici ciddi oranda zarar ediyor” dedi.
“ZEYTİNİ AYAKTA TUTAN AİLE ZİRAATİ”
Zeytinin randıman alınmadığı bölgelerde mahsülü ayakta tutan en önemli unsurun aile ziraati olduğunu söyleyen Kendirlioğlu, “İşçi maliyetleri yüzde 50’den daha yüksek bir oranda. Şu anda diğer masrafları yok saydığımızda bile sadece işçilik maliyetiyle elde edilen ürün, maliyetlerin yüzde 60-65’ine tekabül ediyor. İşçi maliyetleri çok yüksek olduğu için de şu anda zeytinciliği ayakta tutan tek husus aile ziraati yani vatandaş sadece kendi ailesiyle zeytin hasadı yapabiliyor” ifadelerini kullandı.
“ÇÖZÜM BULUNMAZSA ÜRÜNLER DAĞDA KALACAK”
Bu sıkıntıların çözümünde en önemli rolün devlet desteklemeleri olduğunun altını çizen Kendirlioğlu, “Devlet desteklemelerinin yeterli ölçüde olduğu koşulda bu mağduriyetler çözülebilir. Çünkü üreticiye verilen her destek tüketiciye de verilmiş oluyor. Eğer yeterli destekler alınmazsa, fiyatlar bu şekilde devam ederse ve bu sorunlar çözüm bulmazsa önümüzdeki 5 yıl içerisinde zeytinler dağda kalır. Hasat mümkün olmaz. Çünkü maliyetini bile kurtarmayan bir ürünün hasatı da yapılamaz. Sadece vatandaş kendi arazilerinde kendi yiyeceği zeytin ve zeytinyağını alır” dedi.