Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Türkiye’nin en önemli zeytinyağı üretim merkezlerinden olan Aydın’da, zeytinyağı firmalarının hileli üretim faaliyetleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın periyodik denetimleri sonucunda bir kez daha gözler önüne serildi. Bakanlığın 16-17 Ekim tarihinde kamuoyuyla paylaştığı kontrol sonuçları, Aydın’daki bazı firmaların zeytinyağında ciddi usulsüzlükler yaptığını açığa çıkarmasıyla birlikte halk sağlığının nasıl tehlikeye atıldığını da ortaya koydu.
Zeytin ve zeytinyağı üreticileri olarak gıdadaki sahtecilikten büyük rahatsızlık duyduklarını belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Hedef Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, “Cezai yaptırım noktasında bu gıda teröristlerine maddi cezayla birlikte hapis cezası da verilmelidir. Biz Aydın’daki zeytinyağı üreticileri olarak gıdadaki bu sahtecilikten çok büyük rahatsızlık içerisindeyiz” dedi.
EN FAZLA SAHTECİLİK KÖŞK’TE
Aydın’da bakanlık yetkililerinin 16-17 Ekim tarihli olarak listelenen denetimler sonucunda, özellikle zeytinyağı üretiminde çeşitli hileli yöntemlerin kullanıldığı saptandı. Bakanlığın resmi internet sitesinde, ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ olarak paylaştığı listede, özellikle zeytinyağlarına tohum yağları karıştırılması, daha düşük kaliteli yağların sızma zeytinyağı olarak etiketlenmesi ve ürünlerin gerçek içeriklerinden farklı şekilde piyasaya sürülmesi gibi sahtekarlıkların yapıldığı anlaşıldı. Aydın’ın zeytinyağı kalitesi konusunda kötü imaj oluşmasına neden sahtekarların tek tek ifşa edildiği listede, özellikle Köşk’teki firmalar başı çekerken, Efeler, Koçarlı ve Nazilli’deki işletmeler de dikkatlerden kaçmadı.
Zeytinyağı üretiminde önemli bir yer tutan Aydın’da gıda sahteciliğiyle mücadeleye daha fazla ağırlık verileceği öğrenilirken, bölgedeki üreticiler de söz konusu hileli üretimin yerel üreticilere olan güveni sarstığını ve sektörün geleceğini tehlikeye attığını dikkat çekmeye başladı. Aydınlı zeytinyağı üreticileri, tüketicilerin kaliteli ve gerçek zeytinyağına ulaşabilmesi için denetimlerin sıkı tutulmasını ve hile yapan firmaların daha ağır şekilde cezalandırılmasını talep ederken, konuyla ilgili açıklama yapan Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu, gıda teröristlerine ateş püskürdü.
“AYDINLI ÇİFTÇİLER OLARAK BİZE BÜYÜK ZARAR VERİYOR”
Aydın’da bazı ilçelerdeki firmalarca zeytinyağında yapılan sahteciliğin üreticilerle birlikte ildeki tarımsal üretime de çok büyük zarar verdiğine değinen Kendirlioğlı, “Gelinen noktada bir kişinin yani belli bir azınlığın yaptığı bu sahteciliğin zararını dolaylı olarak binlerce kişinin çekmesi ve bundan mustarip olması kabul edilebilir durum değildir. İnsan sağlığını hiçe sayan, üreticinin alın terini hileli üretimle lekeleyen bu gıda teröristlerine Devletimiz aman vermemelidir. Sağlığa zararı açısından baktığımızda da yerinde ölümlere neden olabilecek düzeyde yapılan bu sahtecilik, Aydınlı çiftçiler olarak bize büyük zarar veriyor. Aydın’da son zamanlarda bu sahtecilik vakalarındaki artış ne yazık ki üreticilerimizi de töhmet altında bırakıyor.
Oysa üreticilerimizin aslında bu sahtecilikte en ufak bir dahli yoktur. Bizim üreticiler olarak tek gayemiz üretmektir. Biz bu bakımdan ürettiğimiz ürününün elimizden çıktıktan sonraki hangi safhalardan geçtiğini ve nasıl işlendiğini bilemiyoruz. Bu süreci bilmemiz de mümkün değildir. Biz bir yıllık alın terimizi, tüccar, kooperatife ya da direkt tüketiciye sunarız. Ondan sonraki işlemlerde bizim dahlimiz söz konusu değildir. Bundan sonraki sürecin nasıl olduğu yetkili kurumca yapılan kontroller üzerinden belli oluyor” dedi.
“HAPİS CEZASI DEVREYE SOKULMALIDIR”
“Bizim üreticiler olarak hileli gıdaya da asla ve asla en ufak bir müsamaha göstermemiz de mümkün değildir” diyen Kendirlioğlu, “Bu sonuçta kendi ayağımıza kurşun sıkmaya benzer. Bu bakımdan ben bir süredir titizlikle yapılan kontrolleri de takdirle karşılıyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte buna benzer durumlarla Aydın ilimiz anılmaz. İnanın bu durum bizi çok ama çok rahatsız ediyor. Son günlerde bazı firmaların marka ve etiketlendirdiği zeytinyağında bir takım karışımların ayyuka çıkmasıyla ilgili olarak üreticilerimizin de bize yoğun şikayet ve bildirimleri geliyor.
Ben sonuç itibariyle üreticinin temsilcisiyim ve bu rahatsızlığın giderilmesi noktasında da Devletimize çağrımız bellidir. Cezai yaptırım noktasında daha caydırıcı önlemler alınmalıdır. Cezai yaptırımlar gıda sahteciliğinin önüne geçilmesi için daha da artırılmalıdır. Gerek anlamda suçluların bulunup hapis cezası başta olmak üzere benzer şekilde yaptırımların da devreye sokulması gerekiyor. Esasen burada bu sahteciliğe neden olan durum bana kalırsa açgözlülüktür. Açı doyurmak kolaydır ama gözü açı doyurmak mümkün değildir. Bu sahteciliğe tenezzül eden insanlar aç gözlü insanlardır” diye konuştu.
“AYDINIMIZIN GIDA SAHTECİLİĞİYLE ANILMASINI İSTEMİYORUZ”
Bu hayatta yegane amacın daha çok para kazanmak olmadığını vurgulayan Kendirlioğlu, “Bu sahtecilik nedeniyle işini düzgün yapan, dürüst tüccarlar da töhmet altına giriyor. Yine işini layıkıyla yapan alım satımla uğraşan kişiler de bu durumdan gelinen süreç itibariyle büyük rahatsızlık duyuyor. Bu noktada üreticiden tüketiciye toplumumuzun her kesiminin de bu sahteciliğe karşı duyarlı olması da şart. Gördüğümüz, duyduğumuz, saptadığımız herhangi bir gıda sahteciliği konusunda hemen müdahale ederek önüne geçmemiz gerekiyor.
Biz zeytin üretiminde hatırı sayılır öneme sahip olan Aydınımızın bu tür gıda sahteciliğiyle anılmasını istemiyoruz. İnanın bu gıda sahteciliğinin Aydın özelinde düşünülmesi dahi bize korkunç geliyor. Aydın çiftçileri olarak çok rahatsızız. Bir an önce caydırıcılık noktasında gereken tedbirler alınmalıdır. Cezai yaptırım ne kadar çok artarsa sorunun çözümü için o kadar da karşılığı olur” ifadelerini kullandı.
ZEYTİNYAĞINDA HİLE NASIL YAPILIYOR?
Öte yandan uzmanlar, zeytinyağında yapılan hileli üretim kapsamında birkaç yaygın yöntemi olduğunu belirtiyor. En sık karşılaşılan yöntemler arasında, zeytinyağına başka bitkisel yağların karıştırılması ve düşük kaliteli yağların sızma zeytinyağı etiketiyle satılması bulunurken, söz konusu hileli üretim zeytinyağının kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda insan sağlığına da doğrudan doğruya zarar veriyor. Zeytinyağına karıştırılan kimyasal maddeler ve düşük kaliteli yağlar, zeytinyağının besin değerini ve lezzetini de düşürerek olumsuz yönde etkiliyor. Tüketicileri sahte zeytinyağı konusunda uyaran uzmanlar, ürünün üzerinde yer alan üretim ve menşei bilgilerinin dikkatle incelenmesiyle birlikte bilinen üreticilerden alışveriş yapmanın sahte ürünlerden korunmanın en etkili yolu olduğuna dikkati çekiyor.