Köşk Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan Aile Hekimi Dr. Necmi Çokağır, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe giren yeni aile hekimliği yönetmeliğinin özellikle kronik hastalık tarama ve izlemleriyle, akılcı ilaç kullanımına yönelik düzenlemeler içerdiğine dikkat çekti. Çokağır, bu yönüyle yönetmeliğin hem vatandaşlar hem de aile hekimleri için büyük fayda sağladığını söyledi.
Örnekler Vererek Anlattı
Çokağır, kronik hastalık takibinin birinci basamak sağlık kuruluşlarında koruyucu hekimlik açısından olması gerektiğini, erken teşhisle hayatı kurtulan iki hastasından örnekler vererek anlattı. Dr. Çokağır, "Bu yeni uygulama yönetimlerindeki Hastalık Yönetim Platformu (HYP) ile ilgili bir iki deneyim var. Daha önceden hastalara ilaç yazdırmaya geldiğinde ilaçlarını yazıp gönderiyorduk. Fakat yeni sistemde hastaların tahlillerinin yapılması, boy-kilo ölçümü vesaire yapılması gerekliliğinden dolayı biraz daha zaman ayırmamız gerektiği, hasta sayımız da düştüğü için buna da zaman olduğundan dolayı HYP yaptık" sözlerini kaydetti.
Tahlillerde Olumsuzluklar Belirleniyor
"Birkaç senedir gelmeyen iki hastamı tespit ettim. Bunlar eşleri gelip ilaçlarını yazdıran insanlardı" diyen Çokağır, "Tahlil olmadan ilaç yazmayacağımızı, hemogram dediğimiz tahlili yapmadan antibiyotik yazamayacağımızı veya böbrek fonksiyonlarına bakılmadan gereksiz ağrı kesici kullanmamaları gerektiğini, vitaminlere bakılmadan mide koruyucu adı altında ilaçların yazılamayacağını güzelce anlattım. Daha sonra bir gün sonra tahlile geldiler. Ne yazık ki tahlillerde bir hastamızda beyaz kürenin 45.000 üzerinde olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.
Tedavilerine İmkan Oluşturuluyor
Dr. Çokağır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu ikinci basamağa Kronik Miyeloid Lösemi (KML) tanısıyla yolladık. Erken teşhis ile şu anda tedavi olmaya başladığını öğrendik. Diğer hastamızı da trombositoz tespit ettik. Onu da ikinci basamağa gönderdik. Orada bizim için HYP'nin bir artısı olduğunu gördük. Daha bugün bir hastamı tahlil için çağırıp tahlil sonuçlarına baktığımda Hemoglobin A1C diye dediğimiz değerin normalin iki katına çıktığını tespit ettik ve sağlık kuruluşuna yönlendirmesini yaptık."
'Ben Artısını Gördüm'
Dr. Çokağır, toplumda bilinmeyen tansiyon, şeker hastalığı böbrek fonksiyon bozukluğunun çok fazla olduğunu, bu hastalıkların tanısında HYP'nin büyük bir avantaj oluşturduğunu dile getirdi. Çokağır, şöyle dedi: "İlerleyen süreçlerde daha da iyi olacağını düşünüyorum. HYP'nin ben artısını gördüm. Ben emekliliği gelmiş bir hekimim bugün hekimim ama yarınlarda halk olacağım. Benim içinde iyi olacak ailelerimiz içinde iyi olacak memleketimiz içinde iyi olacak diye düşünüyorum."