Aydın Ticaret Borsası’nda kuru incir sektörü toplantısı geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Meclis Başkanı Bahri Erdel, diğer ticaret odası başkanları, ilçe ziraat odalarının başkanları, ihracatçılar ve incir üreticileri katıldı.

Aydindaki Kuru Incir Sektoru Masaya Yatirildi Aydin Incir Uretiminde Turkiye Birincisi 491671 64D5D3D0Ec7171912697A8D166974638

Toplantıda kuru incir sektörünün durumu kapsamlı şekilde ele alınırken, sorunlar ve çözüm önerileri de masaya yatırıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Altıntaş, “Refah ve bolluğun simgesi olan incirin üretiminde dünya lideri olan ülkemizin ve ilimizin konumunu korumak için var gücümüzle çalışmalarımıza kıymetli üreticilerimiz ve değerli sektör paydaşlarımızın iş birliği ve desteğiyle devam edeceğiz” dedi.  

Aydindaki Kuru Incir Sektoru Masaya Yatirildi Aydin Incir Uretiminde Turkiye Birincisi 491671 4A706Fdd6Dc853A15Cc0F16893Ae307F

 “ÜLKE SIRALAMASINDA BİRİNCİ KONUMDA”

İncirin Aydın için önemli bir sembol olduğunu belirten Altıntaş, "İncir denildiğinde akıllara Aydın, Aydın denildiğinde akıllara incir gelir. İlimizle bu denli özdeşleşmiş bir meyve olan incir tadının yanında sayısız faydasıyla da doğanın en mucizevi, en kadim meyvelerinden biridir" dedi. Aydın incirinin coğrafi işaret almasının ardından AB tescilli ürünler arasında yer aldığını belirten Altıntaş, ilin 38 bin hektarlık üretim alanı ve 204 bin tonluk üretimiyle ülke sıralamasında birinci konumda olduğunu ifade etti. Aydın’daki işletmelerle ilgili bilgileri de paylaşan Altıntaş, “Kuru incir, çoğunlukla işletmelerde farklı işleme şekilleri ile katma değeri arttırılarak satışa sunulmakta olup, ilimizde kuru incir özelinde 159 adet işletme, 161 adet depo bulunmaktadır” diye konuştu.   

Aydindaki Kuru Incir Sektoru Masaya Yatirildi Aydin Incir Uretiminde Turkiye Birincisi 491671 C7575C371235B017487247Ffb9975B97

İL EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
2023 yılında Aydın'dan ihraç edilen kuru incir miktarının yaklaşık 50 bin ton olduğunu belirten Altıntaş, bu yılın ilk altı ayında ise 21 bin ton kuru incirin ihracına izin verildiğini açıkladı. Kuru incirin Aydın'ın bitkisel ihracat ürünleri içinde yüzde 27'lik pay ile il ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. Altıntaş ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle sürdürülen İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi ile Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 21 bin 250 adet incir fidanı dağıtıldığını ve en kaliteli ürünü elde etme hedefiyle eğitim ve denetimlerin yapıldığını belirtti. İklim krizi nedeniyle çeşitli hastalık ve zararlılarla karşılaşıldığını ifade eden Altıntaş, bu durumla ilgili üreticilere gerekli uyarıların yapıldığını ve önlemler konusunda bilgilendirme sağlandığını söyledi.  

“İLİMİZİN KONUMUNU KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
 Altıntaş konuşmasını, "Refah ve bolluğun simgesi olan incirin üretiminde dünya lideri olan ülkemizin ve ilimizin konumunu korumak için var gücümüzle çalışmalarımıza kıymetli üreticilerimiz ve değerli sektör paydaşlarımızın iş birliği ve desteğiyle devam edeceğiz" ifadeleriyle noktaladı.  

Muhabir: Murat Tan