Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Ovasında kuraklık sorununa köklü çözüm getirecek olan Muğla’daki Dalaman Çayı’nın Bozdoğan Kemer Barajı’na tünelle 240 milyon metreküp su aktarımı projesinin seneye yatırım programına alınacağı netleşti. Aydın’daki çiftçilere derin nefes aldıracak bu proje, yılsonuna doğru ‘Çevre Etki Değerlendirme’ sürecine hazır hale geleceği bildirildi.
“BİZ İPİN UCUNU BIRAKMADIK”
Bu kapsamda projeyi 2018 yılında gündeme taşıyarak dikkatleri üzerine çeken TBMM 27. Dönem AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı süreçle ilgili konuşarak, “Bu proje, 2007’den beri takip ettiğimiz bir proje. Ben 2007’de Ziraat Odası Başkanı olunca Merhum Ziraat Odası Başkanımız Kemal Çetin’den duyduğum bir projeydi. Bu hususta birkaç defa gündeme getirmeye çalışmıştım ama olumlu karşılanmadı. ‘Olmaz o iş’ dediler ama biz ipin ucunu bırakmadık. Milletvekili olduğumda 2018’de bu konuyu tekrar gündeme getirdim. Ve vekil arkadaşlarımız da destek oldu. Şu anki milletvekili arkadaşlarımız da konuyu takip ediyorlar. Aydın tarımı için bu proje altın değerinde. Yaz boyunca yaşadığımız kuraklık sorunlarını yaşamayacağımız anlamına geliyor. Bizim en büyük problemimiz kuraklık, çiftçiler mahsul ekmekte zorlanıyor ve yüksek maliyetlerle baş etmeye çalışıyor. Bunun yanında bir de su problemi yaşanması geçinmeyi de zora sokuyor. İnşallah bu proje bir an önce ihaleye çıkar ve yapılır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“TARİH BU PROJEYİ ALTIN HARFLERLE YAZACAKTIR”
Aydın’da kuraklık mevzusunun çok eski zamanlardan beri aralıklarla yaşandığını aktaran Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Aydın çiftçileri, 1980’li yıllardan tutun belli zaman aralıklarında kuraklıkla karşı karşıya geldi. En çok hissettiğimiz yıllardan birisi 2007’ydi. Kuraklık öngörümüz ve tedbirimiz yoktu fakat bir yıl sonra yağan yağışlarla telafi edebildik. Ardından 2020’de de yaşadık fakat yine yağışlarla birlikte barajlarımız dolmuştu. Biz, çok çabuk bu sorunları unutuyoruz. Fakat çiftçimiz için önemli bir konu. Biz de Rıza vekilimizle birlikte dile getirdik. Bu çorbada küçücük bir tuzum bile varsa çok mutluluk duyarım. Önemli olan çiftçilerin ve ülke tarımının bu projeden yararlanması çünkü susuz tarım, Aydın çiftçisinin alışık olmadığı bir sistem. Kuru tarım sadece kışlık tarım demek, yazın tarlaların boş kalması demek. Ayrıca sosyal boyutlarını da göz önüne aldığımızda gençlerimizden tarıma yönelen küçük bir kesim kaldı. Kuraklık olan kesimin de büyükşehirlere göç etmesine ve tarımda genç işçilerin azalmasına neden olacaktır” diye konuştu. Dalaman Çayı’ndan gelecek suyun Aydın tarımına katkılarını da anlatan Kendirlioğlu, “Bu proje gerçekleştiğinde Kemer Barajı’na 28 kilometrelik tünelle kendi cazibesiyle, hiçbir enerji harcamadan su aktarılacak. Biz de bu suyun tamamını kullanmayacağız. Su ihtiyacımız olduğunda devreye girecek bir proje bu. Dolayısıyla da yıl boyu, Mayıs ayından Eylül ayının sonunda kadar arazilerimiz sulanacaktır. Tarımla birlikte hayvancılığa da katkıda bulunulacaktır. Bu projenin gerçekleşmesiyle Aydın tarımının gelecek 50- 100 yıllık geleceğini kurtarmak demektir. Devletimiz için küçük olsa da bizim için çok büyük bir proje. Tarih bu projeyi altın harflerle yazacaktır. Emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“AYDIN ÇİFTÇİSİNİN GÖZÜ KULAĞI BU PROJEDE”
Aydınlı çiftçilerin bu projeyi dört gözle beklediklerini aktaran Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Son yıllardaki iklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan kuraklıktan en çok etkilenen bölge Söke’dir. Barajların en son noktası olması ve denize sıfır noktada olmasından dolayı Devlet Su İşleri, Söke’ye suyu zor ulaştırıyor. Yağışın az olması nedeniyle de barajlarımızda az su var. Bu da kuraklığa neden oldu. Ve 2024 yılında da Söke çiftçileri olarak sulamadan ötürü pamuğa suyu az verdiğimiz için çok büyük zararlar ettik. Pamuk üretiminde çok büyük verim ve kalite eksikliği yaşadık. Bu proje bizim hayalimiz, Aydın tarımına can verecek ama en fazla Söke’ye katkısı olacak. Söke Ziraat Odası’na gelen çiftçiler bu projeyi soruyorlar. Hem bizim hem de Aydın çiftçisinin gözü kulağı bu projede. Söke Ziraat Odası olarak bu projede emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“BAŞKA YERDEN SU ALMA İMKANIMIZ YOK”
Bozdoğan ilçesindeki çiftçilerin tek su kaynağının Kemer Barajı olduğunu kaydeden Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Kemal Özcan, “Bu proje elzem bir hale geldi. Bozdoğan’da hem tarım hem de hayvancılık yapılıyor. Bu kapsamda yaşanan kuraklık, hem hayvancılığı hem de tarımı olumsuz etkiledi. Karpuz, mısır ve zeytin gibi önemli mahsullerimiz zarar gördü. Yaz mevsiminde yetiştirdiğimiz birçok sebze telef oldu. Bizim halkımız burada çiftçilikle uğraşıyor. Biz, tarımla geçimimizi sağlıyoruz. Ve bu koşulda hem vatandaşımız hem de çiftçimiz geçimini sağlamakta zorlandı. Bozdoğan çiftçileri olarak Kemer Barajı’ndan başka bir yerden su alma imkânımız yok. Bu yüzden bu projeye, Bozdoğan’ın ihtiyacı var. Bu kapsamda yapılacak proje, Aydın tarımına can suyu olacak. Bozdoğan çiftçileri adına herkese teşekkür ederim” dedi.