Aydın’da 2014 yılında büyükşehir yasasının gelmesiyle birlikte belde belediyeleri kapatıldı. Aynı süreçte ilçedeki belediyeler ise kapsama alındı. Beldeler, belediyelerinin kapatılmasının ardından bulundukları ilçe belediyelerinin birer mahallesi olarak belirlendi. Günümüzde mahalle olarak bilinen bu bölgelerde esnaf odaları yasadan önce faaliyet gösterebiliyordu. Günümüzde çoğunluğu ilçelerde bulunan esnaf odalarının beraberinde belde belediyesi döneminden kalan mahallelerde de hizmetine devam ediyor. Bugün için mahalle, 2014 yılı öncesi için 11 beldede kurulan 12 esnaf odası, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı olarak faaliyetini sürdürüyor.

aydinin-o-esnaf-odalari-ayakta-zor-duruyor-mahalle-odalarinda-uye-kaybi-yasaniyor-int-gzt-467455-caf1963d107ec025d6b9139c3ffb64c0.jpeg

AYDIN’IN 11 MAHALLESİNDE ESNAF ODASI VAR

2014 yılı öncesi belde, bugün mahalle olarak hizmet veren esnaf ve sanatkarlar odalarının bulunduğu yerler ise şu şekilde; Akçaova, Atça, Bıyıklı, Bağarası, Dalama, Davutlar, Horsunlu, Ortaklar, Pamukören, Umurlu, Yazıkent. Öte yandan, Germencik ilçesine bağlı Ortaklar Mahallesi’nde Ortaklar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ortaklar Şoförler ve Otomobilciler Odası olmak üzere iki ayrı oda bulunuyor.

aydinin-o-esnaf-odalari-ayakta-zor-duruyor-mahalle-odalarinda-uye-kaybi-yasaniyor-int-gzt-467455-4198e83559fe47079a6326878703541c.png

EN AZ ÜYE O MAHALLEDE

Akçaova Esnaf Odası 172, Atça Esnaf Odası 424, Bağarası Esnaf Odası 572, Bıyıklı Esnaf Odası 444, Dalama Esnaf Odası 126, Davutlar Esnaf Odası 562, Horsunlu Esnaf Odası 125, Ortaklar Esnaf Odası 551, Ortaklar Şoförler Odası 103, Pamukören Esnaf Odası 106, Umurlu Esnaf Odası 375 ve Yazıkent Esnaf Odası kayıtlı 116 üyeye hizmet veriyor.

Mahalle odalarından en fazla üyeye Kuşadası’nın Davutlar Mahallesi, en az üyeye ise Kuyucak ilçesinin Pamukören Mahallesi’nde bulunan esnaf odası sahip oluyor. İlçe esnaf odalarına kıyasla çok az üyeye sahip mahalle odalarının nasıl ayakta kaldığı ise merak konusu oluyor. AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, mahalle odalarının bugün nasıl ayakta kaldıklarını Aydın Hedef Gazetesi’ne anlattı. Küçük odalar için ayakta durmanın zorluklarını konuşan Künkcü, üye sayılarının her geçen gün azaldığını belirtti.

“MADDİ DESTEK VERİYORUZ”

Tatmin edici üye sayılarının bulunmadığını belirten AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, “Büyükşehir yapılanmasından sonra mahalle odası olarak hizmet veren odalarımızın tatmin edici üyesi sayısı bulunmadığı gibi dışarıdan üye de yapamamaları sebebiyle zar zor ayakta duruyor. En yakın mahalleden bile kayıt alamadıkları için her geçen gün üye sayılarında azalma oluyor. Bunun çözümü için civar mahallelerden kayıt alabilmesi lazım. Zamanında belde olarak kurulmuş günümüzde mahalle olarak hizmet veren odalarımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bizim üye bulma gibi bir görevimiz yok fakat maddi destek talep edildiğinde bunu sağlayabiliyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi