Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından 22 Haziran itibariyle baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte il genelinde çiftçiler için sulama sezonu başladı. Aydın’da diğer ilçelere göre suyun en son ulaştığı Söke’de halihazırda yüzde 30 sulama yapılırken henüz yüzde 70’i sulanmayan Söke Ovası’nda pamuk üretimi yapan çiftçiler de kara kara düşünmeye başladı. DSİ yetkililerinden ilçeye suyun zamanın verilmesi yönünde çağrıda bulunan Söke Ziraat Odası Başkanı Tanyeri, ilçenin hakkettiği suyun geç geldiğine dikkati çektiği açıklamalarında, “Pamuk stratejik bir üründür. Zamanında suyunu veremediğimiz zaman bir yıl boşa gider” dedi. 

Aydinin Pamuk Deposunda Su Sorunu Hat Safhada Soke Ovasinin Yuzde 70I Suya Hasret Kaldi 484419 1875A6B803365363Cf489404132Abd56

“ÇİFTÇİLERİMİZ ŞU AN BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYOR”

Söke’de her yıl sulama sorunu yaşadıklarını belirten Tanyeri, “Barajlarda su yetersiz olduğundan bu yıl daha fazla etkisini görüyoruz. Söke, denize sıfır noktada yer alıyor. Bu nedenle de barajlardan bırakılan su en son bize ulaşıyor. Bu konu nedeniyle üreticiler olarak çok mağduruz. Kışın taşkınlardan, yazınsa sulamadan kaynaklı problem yaşıyoruz. Sulamada geçen senede de sorun söz konusuydu ama bu yıl yaşadığımız sorun biraz daha fazla” diye konuştu. Geçen yıl Söke’de 320 bin dönüm pamuk ekili alan olduğunu söyleyen Tanyeri, “Bu sene ürün değişiklikleri devam etti ama bu sezona dönük baktığımızda 350 bin dönümden fazla pamuk ekili alanımız olacak. Pamukta şu an sulamanın tam üzerindeyiz. DSİ, bu sene sulamayı erken bıraktı, kendilerine teşekkür ediyoruz ama Söke’deki çiftçilerimiz şu an büyük mağduriyet yaşıyor. Söke son noktada olması nedeniyle barajlardan bırakılan suya erişim anlamında üst bölgelerdeki sulama birlikleriyle çiftçilerimiz daha avantajlı durumdadır. Halihazırda Söke’nin üzerindeki tüm sulama alanları birinci suyu bitirdi ama ne yazık ki Söke’de henüz yüzde 30 sulama yapılabildi. Daha yüzde 70 alanımız acil olarak sulanmayı bekliyor” ifadelerini kullandı. 

Aydinin Pamuk Deposunda Su Sorunu Hat Safhada Soke Ovasinin Yuzde 70I Suya Hasret Kaldi 484419 Ff836Df86932Aec8C4C28Fa18B9Cc37F

“HAKKETTİĞİMİZ SU BİZE ZAMANINDA GELMİYOR”

DSİ’nin suyu barajlardan hesaplayarak gönderdiğini ancak ildeki üst bölgelerde suyun önlerinden geçtiğine değinen Tanyeri, “Kontrolü bir nebze de zor olduğu için o bölgedeki üreticiler ister istemez bizden önce sulama yapıyor. Bu noktada bizim hakkettiğimiz su bize zamanında gelmiyor. Biz bu sorunu DSİ’ye her zaman anlatıyoruz. Sağolsunlar, müdürümüz, müdür yardımcılarımız ve yetkililerimiz sürekli ilgileniyorlar ama tabi ki kontrol edemedikleri için onlar da kendi yaptıkları programa göre barajlardan su bırakıyorlar.  Şu anda örneğin ovamıza inen su saniyede 45 metreküptür. Bu 45 metreküp su 10 gün önce olsaydı şu anda bu sıkıntı olmazdı” dedi. Söke’de 400 bin dönüm sulanabilir alana sahip olduklarını kaydeden Tanyeri, “Bunun da 350 bin dönümü pamuktur. Pamuk stratejik bir üründür. Zamanında suyunu veremediğimiz zaman bir yıl boşa geçer. Ayrıca bu durum hem verim, hem de kalite kaybına neden olur. Zaten kurak bir dönemdeyiz. Ben DSİ yetkililerinden Söke’ye belki bu yıl için geçti ama önümüzdeki yıllarda daha fazla ve daha hassas hesaplar yapılarak suyun ilçemize zamanında verilmesini istiyoruz” diye konuştu.  


 

Muhabir: Murat Tan