Aydın’da etkili olan kavurucu sıcaklara en doğal ve en serin çözüm asırlık gelenekten geliyor. Aydın’ın dağlarının zirvelerinde muhafaza edilen kar kuyularından çıkarılıp şehirlere getirilen karlar, vişne, karadut veya üzüm pekmezi ile karıştırılıp serin bir lezzete dönüşüyor. Hem satanın ekmeğini kazandığı hem de yiyenin serinlediği geleneksel tescilli lezzet, Nazilli ve çevresinde büyük ilgi görüyor. 

Aydın’ın serinleten tescilli lezzeti 

TESCİLLİ LEZZET

2012 yılında coğrafi işaret için başvurusu yapılan ve 2021 yılında 'Nazilli Kar Helvası' olarak mahreç işareti alan geleneksel lezzet kar helvası, yaz aylarının vazgeçilmez serinleticisi olarak tüketilmeye devam ediyor.

Aydın’ın serinleten tescilli lezzeti 

KURAKLIK ONU DA ETKİLEDİ

Aydın genelinde neredeyse her sokak ve park alanlarında satışı yapılan, gurbetçi vatandaşlar başta olmak üzere kente gelen misafirlerin mutlaka tattığı serinleten lezzet kar helvası bu yıl müdavimlerini hayal kırıklığına uğrattı. Madran Dağı'nda bu sezon kar yağışının az olması satışları da etkiledi. Birçok satıcı buzdan elde edilen kar helvası satışı yaparken bu lezzetin gelenekselliğini bozmak istemeyen satıcılar da alternatif yerlerden kar getirerek müşterilerinin damak tadını bozmadı. 

Aydın’ın serinleten tescilli lezzeti 

“MARKA OLDUĞUMA İNANIYORUM”

Yaklaşık 40 yıldır kar helvacılığı yaptığını ve geçimini bu meslekten kazandığını belirten Ahmet Çakır, her zaman doğal ürünler kullandığı için kar helvasında isim yaptığını ifade ederek, "Sağlıklı yaşam ve serinliğin kaynağı olan coğrafi işaretli lezzetimiz kar helvasını özenle hazırladığım için müşterilerim nerede olursam beni bulur. Aydın genelinde kurulan ilçe pazar yerlerinde seyyar tezgahımda yaptığım mesleğimde marka olduğuma inanıyorum. Bu özel lezzeti sunmaktan onur duyuyorum" dedi.

Aydın’ın serinleten tescilli lezzeti 

“ROMA DÖNEMİNDEN KALMA TATLI”

En iyi karın Madran Dağı'ndan elde edildiğini ifade eden Çakır, "Kışın Madran Dağı zirvesine yağan karları zirvede açtığımız özel kuyularda özel yöntemlerle biriktirip yaz mevsimine kadar muhafaza ediyoruz. Yazın havalar ısınınca yine özel hazırlanmış keçe ve kıl çuvalların içine bastığımız bu karları buraya getirip özel olarak hazırladığımız vişne ve karadut şurubu ile müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Kar helvasının yanında yine özel olarak hazırladığımız dondurma ile de servis yapıyoruz. Roma dönemine dayanan bir tatlı olan kar helvası, doğal olduğu için kesinlikle insanı hasta etmiyor. Kavurucu sıcaklarda da en önemli serinleticisi olarak bilinen bu lezzeti halkımızla buluşturmaktan dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.

Aydın’ın serinleten tescilli lezzeti 

“BUZDAN YAPILAN ZARARLI”

Buzdan yapılan kar helvasının sağlığa zararlı olduğunu kaydeden Çakır, "Ancak bu sene kış aylarında Madran Dağı'na çok az kar yağdığı için tedarik edemiyoruz. Biz de komşumuz Denizli-Sarayköy-Babadağ Yaylası'ndan getirttiğimiz karlardan şerbetlediğimiz lezzetimizi halkımıza sunmaya devam ediyoruz. Birçok yerde buzdan elde edilen sunulurken biz bunun sağlığa zararlı olduğunu düşündüğümüz için asla müşterimize sunmuyoruz. Çünkü buzdan yapılan kar helvası sağlığa zararlıdır" ifadelerini kullandı.

Aydın’ın serinleten tescilli lezzeti 

Nazillililer başta olmak üzere yurt içinden ve dışından yediden yetmişe herkesin uğrak yeri olan Ahmet Çakır'ın lezzetli kar helvasından ve dondurmalarından tadanlar beğenilerini dile getirerek 40-45 dereceyi bulan sıcaklarda en doğal serinleme yöntemi olduğunu söylüyorlar.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI