22 yıldır fırıncılık yapan Önder Kuru, ramazan ayında günde 2 bin pide sattıklarını belirtti. Kuru, pidenin ramazanın dışında da özel bir yeri olduğunu belirterek, "Pide özel ustalık gerektirir. Ancak pide yapımında çalışacak çırak bulmakta zorlanıyoruz. Bu gidişle geleneksel pide üretimi yakında bitebilir" dedi.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Aydın’da fırıncı esnafı yoğun bir çalışma içine girdi. Aydın'ın tanınmiş fırıncılarından Önder Kuru, Aydınlıların en çok yuvarlak pideyi tercih ettiğini belirterek, "Bu yıl pideyi 25 liradan satıyoruz. Hemşerilerimizin talebini karşılamak için gece gündüz çalışıyoruz. Keşke maliyeti daha düşük olabilse... En uygun fiyat da budur" dedi.
“2 BİN PİDE SATIYORUZ”
Pidenin lezzetinin pişirme tekniklerinden geldiğini anlatan Önder Kuru, alevde yavaş yavaş pişmesinin daha lezzetli olduğunu söyledi. Kuru, "Hamurun da biraz daha gevşek olması lazım, yani normal ekmek hamuruna göre su oranı daha yüksek. Kullanılan un da ekmeklik undan farklı. Ramazan’da en çok yuvarlak pide tercih ediliyor. Uzun pide de yapıyoruz ama müşteriler genellikle yuvarlak olanı istiyor. Şu anda talepler iyi, ancak fiyatlar insanları biraz zorluyor. Şu an 310 gramlık bir pide 25 lira. Maliyetlerimizi, maaşlarımızı ve diğer giderleri düşündüğümüzde bu fiyat normal, ama alıcılar için yine de yüksek olabiliyor" diye konuştu.
“ÇIRAK YETİŞMİYOR”
Meslekte çırak yetişmediğini dile getiren Kuru, “Burası babamızın fırını, bize bıraktı, biz işletiyoruz. Ancak yeni çırak yetişmiyor çünkü meslek gençlere ağır geliyor. Herkes makine sistemine yöneliyor. Beş yıl içinde kara fırıncılık tamamen bitebilir” ifadelerini kullandı.