Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. 15 Mayıs 2022 tarihinde AYESOB başkanlığına seçilen Künkcü, göreve geldiği tarihten bu yana gerçekleştirdiği iş vaatlerinden bazılarını açıklayarak faaliyete geçirmeye çabaladığı projelerini anlattı. Aydın’da 82 odanın bağlı olduğu AYESOB’un başkanı Künkcü, esnafın sorunlarını dile getirerek taleplerini paylaştı. Pandemi dolayısıyla kapanma eşiğine gelen esnafların bugün için durumlarını paylaşan Künkcü, tüm ekonomik zorunluklara rağmen AYESOB’un borcunun bulunmadığını bildirdi.
AYESOB ÜÇ İLÇEDE ARSA ARIYOR
Aydın’da esnafa iş yeri edindirmenin gayreti içinde olduğunu belirten AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, “Büyük ilçelerde Nazilli, Efeler, Söke buna Kuşadası ya da Didim dahil edilebilir. Burada esnafın en büyük problemi iş yeri. Biliyorsunuz esnafın en büyük derdi kira fiyatları. Biz de dükkan yapmak ve destek olmak istiyoruz. Yaptığımız dükkanlar, müteahhitlik hizmeti olmadığı için yüzde 40 gibi bir fiyat farkı oluyor. Arsa arayışındayız. Ne zaman bu arayışımız sonlandı, gerekeni yapacağız. Hayal ettiğim önem verdiğim bir projedir” dedi.
EYT BORÇLARI ÖDENDİ
Yardım sandığı projesi hakkında konuşan Muhammet Ali Künkcü, “Bir tane daha projemiz var yardım sandığı. Mevcut vakfımızın kaynaklarını artırmaya çalışıyoruz. Personele EYT çıktı o da kurum olarak bizi ekonomik açıdan etkiledi. Yardım sandığı, tazminat gibi işlerde hemen devreye girerek oda çalışanımızın imdadına yetişecek. Onu da gerçekleştirmek nasip oldu. EYT borçlarını da bu sayede ödedik. Zaten projelerimizin çoğunu da gerçekleştirdik” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE BORÇSUZ ÜÇ BİRLİKTEN BİRİ AYESOB
82 odayla birlikte büyük bir aile olduklarını aktaran Künkcü, "Benim bir sözüm vardır, ‘Olaya anında müdahale.’ Ben bugün zannetmiyorum odalarımızın sıkıntısı olsun. Hep beraber el ele veriyoruz. Kocaman bir aile olduk. Kurumumuz belli bir ekonomik düzeyi yakaladı. EYT borçlarını da ödedik. Hiçbir kuruma şu anda borcumuz yok. Türkiye’de hiçbir yere borcu olmayan, pırıl pırıl sayfası olan üç birlikten biriyiz şu anda. Sağlam adımlarla ilerliyoruz. Esnafımız bizim için çok önemli, onların mutlu ve huzurlu olması bu şekilde ileriye bakması bizim için çok önemli. Sözlerin yüzde 70’ini tamamladık” ifadelerini kullandı.
PANDEMİDEN SONRA AYDIN ESNAFI TOPARLAYABİLDİ Mi?
Pandemiden sonra toparlama sürecine girdiklerini fakat 11 ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle tökezlediklerini bildiren Künkcü, “Tabi bu Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılarından bir tanesi. Bu ister istemez hükümeti ekonomik tedbir almayı zorladı. Biz de bu durumdan faizler de başta olmak üzere çok etkilendik. Şu anda biz iki yıl önce yaptığımız işi yapamıyoruz. Beklentimiz, ekonominin bir an önce rayına girmesi. Umarım depremin yaraları bir an önce sarılır ve bizler de ülkece bolluk ve bereketin yaşandığı günlere geri döneriz” dedi.
“KÜÇÜK ODALAR AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYOR”
AYESOB’a bağlı bazı odalarda kaynak sıkıntısının var olduğunu vurgulayan Künkcü, “Ayakta durmanın mücadelesini veren odalarımız var. Bizler her türlü maddi imkanı sağlasakta devletin bir kaynak aktarımında bulunması gerekiyor. Odalarımız üyelerin ödediği aidatlarla ve basit muhasebe hesapları ile ayakta duruyor. Üyesi az olan odalarda bu durum zor oluyor. Bazen aidat alınıyor diye eleştiriliyor. Odalar anca yüzde 50’sini alabiliyor. Düzenli olarak aidat ödemesi olmuyor. Bu da az üyeli odaları daha çok sıkıntıya sokuyor” diye konuştu.
“ESNAFIN AYDIN ÖZELİNDE SORUNU YOK”
Mevcut kanunlar çerçevesinde mücadele sürdürdüklerini bildiren Künkcü, “Esnafımızın Aydın özelinde bir sorunu olduğunu düşünmüyorum. Esnafın en büyük sorunu Türkiye’de şu an için ekonomik sirkülasyonun olmaması. Ayrıca, 3600 gün sigorta primi ödeyenler Bağ-Kur emeklisi ile aynı maaşı alıyor. Bu adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz. Bununla ilgili de önerilerimizi gerekli mercilere sunduk” ifadelerini kullandı.