Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz’un Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından incir üretimini geliştirmek için yapılan çalışmalarla ilgili olarak geçtiğimiz ay TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesini cevapladı.
Konuya ilişkin yazılı cevabında, Aydın İncirliova’ya bağlı Erbeyli Mahallesi’nde 1938’den bu yana faaliyetlerini sürdüren İncir Araştırma Enstitüsü’ndeki çalışmalar sonucunda ortaya konan başarıları tek tek sıralayan Yumaklı, enstitünün önümüzdeki yıllarda da araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürerek incir ve kestane üretiminde Türkiye'yi daha da ileriye taşıyacağını belirtti.
“İNCİR KALİTESİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ SAĞLANMIŞTIR”
İncir Araştırma Enstitüsü’nün Dünya'da incir üzerine tek araştırma enstitüsü olma özelliğini taşıdığına değinen Yumaklı, “İncir ve kestane üretimini geliştirmek için önemli bir rol oynamaktadır. Enstitünün çalışmaları sonucunda elde edilen başarılar, ülke ekonomisine ve tarım sektörüne önemli katkılar sağlamaktadır. Enstitünün önümüzdeki yıllarda da araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürerek incir ve kestane üretiminde Türkiye'yi daha da ileriye taşıyacaktır.
İncir Araştırma Enstitüsünce; Yerli incir çeşitlerinin ıslah edilmesi ve yeni çeşitlerin geliştirilmesi üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. 44 adet meyve kalitesi yüksek genotip tescillenerek milli çeşit listesine alınmıştır. İklim değişikliğine dayanıklı yerli çeşitler geliştirilmektedir. Yeni ürünler ve yetiştirme teknikleri geliştirilerek üreticilere sunulmaktadır. Örneğin, ilek filesi ve kerevet sera tipi tünel kurutucular gibi yenilikçi ürünler geliştirilerek incir kalitesinde önemli artış sağlanmıştır. Örtülü hasat ve tuzaklama sistemleri ile incirlerde hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilmektedir. 284 adet dişi ve 70 adet erkek incir çeşidi koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılmaktadır. Bu sayede, incir çeşitliliği korunmakta ve yeni ıslah çalışmaları için kaynak oluşturulmaktadır” dedi.
ENSTİTÜ KESTANE ÜZERİNDE DE ÇALIŞIYOR
İncir Araştırma Enstitüsü’nün 7 ilde de ayrı çalışmalar yürüttüğü bilgisini de paylaşan Yumaklı, “Bilecik, Balıkesir, Hatay, Bursa (Mudanya), Manisa, Batman ve Kahramanmaraş illerinde demonstrasyon bahçeleri kurarak lokasyonlara uyum sağlayabilecek ticari değeri olan çeşitleri tanıtmış ve yaygınlaşmasını sağlanmıştır.
Seleksiyon çalışmaları ile yörelere has bazı mahalli çeşitlerin (Mersin Mut İnciri vb.) kalite özelliklerinin ortaya konulması ve tanıtılması ile iç tüketiminde ve ihracatla artışlar sağlanmıştır. Enstitülerimizin çalışmaları sonucunda incir üretiminde ve ihracatında önemli artış sağlanmıştır. 2004-2023 yılları arasında incir üretimi yüzde 29,4 artarak 81.000 ton artmıştır. Bu artış sayesinde ülke ekonomisine yıllık 80 milyon dolarlık katkı sağlanmıştır. 2018 yılında enstitünün çalışma konularına kestane de dahil edilmiştir. Kısa sürede, kestanede de Ar-Ge çalışmaları başlatılmış ve demonstrasyon bahçeleri kurulmuştur. Enstitüde, 7'si doktora unvanlı 34 araştırmacı görev yapmaktadır. Ayrca, 7 tekniker, 2 teknisyen, 8 memur, 6 sözleşmeli memur ve 27 tarım işçisi çalışmaktadır. 2023-24 kışının ılık geçmesi nedeniyle "siyah sinek” zararlısı bu yıl yoğunluk göstermiştir. Üreticilere yönelik 11 eğitim ve bilinçlendirme toplantısı düzenlenmiş, ilaçlama için geçici tavsiye yayınlanmıştır. “Zirai Mücadele Teknik Talımatı” hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.