Aydın Kuaförler, Berberler ve Güzellik Salonları Esnaf Odası Başkanı Serhan Avşar, 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği uzmanı zorunluluğu ile sektörlerinin büyük bir yük altına girdiğini dile getirdi. Bununla birlikte çıraklara verilen devlet desteğinin kaldırılmasının hem esnafları hem de meslek öğrenen gençleri zor durumda bıraktığını kaydeden Avşar, devletin bu konulara acil çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

“ESNAFIN MALİ YÜKÜ ARTTI”

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının tehlikeli iş kolu olarak sınıflandırılarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmesinin sektördeki küçük esnaflara büyük mali yük getirdiğini aktaran Avşar, “Esnafımızın zaten ağır olan mali yükü, iş güvenliği uzmanı zorunluluğuyla daha da arttı. Bu zorunluluğa rağmen erken emeklilik hakkımız yok, SGK primlerinde bir avantaj sağlanmıyor. Ancak cezai yaptırımlar devreye giriyor. Oda olarak üyelerimizin ceza yememesi için elimizden geleni yapıyoruz ama bu maliyetleri karşılamak esnafımız için büyük bir sıkıntı yaratıyor” dedi.  Avşar, devletin iş güvenliği düzenlemesini esnafın ekonomik şartlarını da göz önünde bulundurarak yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Efeler Belediyesi’nden dikkat çeken iş ilanı Efeler Belediyesi’nden dikkat çeken iş ilanı

“DESTEK KALKARSA ÇIRAK ÇALIŞTIRILAMAYACAK”

Bir diğer büyük sorunun ise çıraklara verilen devlet desteğinin kaldırılması olduğunu belirten Avşar, ülke genelinde 400 bin öğrenci ve 250 bin esnafın, bu destek sayesinde işini sürdürebildiğini söyledi. Ancak sektörde çalışan çıraklar için bu desteğin kesildiğine dikkat çeken Avşar, “Biz bu çocukları sadece çalışan olarak görmüyoruz, onlar bizim yarınlarımız. Ancak devlet desteği kalkarsa birçok esnafımız, çıraklarını çalıştırmakta zorlanacak. Sektörde yetişen yeni eleman bulmak imkânsız hale gelecek. Çıraklık, mesleğin devamlılığı için olmazsa olmazdır. Bugün çıraklarımızı kaybedersek, yarın meslek erbabı bulamayacağız. Destekler devam etmeli” diye konuştu. 

“ZORUNLULUK YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Başkan Avşar, artan maliyetler ve devlet desteğinin kesilmesiyle birlikte esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini vurguladı. Kira, vergi, malzeme, SGK, Bağ-Kur, elektrik, su gibi maliyetlere ek olarak iş güvenliği uzmanı zorunluluğu getirilmesi ve çırak desteğinin kaldırılmasının sektörü büyük bir çıkmaza sürüklediğini dile getiren Avşar, “Devletimiz güçlüdür, esnafımızı sahipsiz bırakmayacaktır. İş güvenliği uzmanı zorunluluğunun yeniden değerlendirilmesini ve çırak desteğinin yeniden hayata geçirilmesini bekliyoruz. Aksi halde, sektörümüz ciddi bir krizle karşı karşıya kalacaktır. Esnafımızın umutlarını boşa çıkarmayacağına inanıyoruz” dedi.  

Kaynak: HABER MERKEZİ