Başkan Çetinkaya, Aydın ilinin yüzde 80’inin jeotermal enerji alanı olarak ayrıldığını ifade etti. Aydın’daki jeotermal tahribatının büyük yönde ilerlediğini söyleyen Çetinkaya, Aydın için büyük bir tehlike saçtığını aktardı. Tarım bölgesi olan Aydın’da jeotermallerin ürünlere zarar verdiğini bu bölgedeki insanların kansere yakalandığını vurgulayan Başkan Çetinkaya, özellikle Germencik bölgesinde yoğun bir şekilde jeotermal santral olduğunu dile getirdi. 

Başkan Çetinkaya; “Aydın yok olacak”

 "EL BİLE YIKANMAZ" 

Jeotermal faaliyetlerin çevresel etkilerine dikkat çeken Başkan Çetinkaya, özellikle Germencik bölgesindeki yeraltı sularının ciddi şekilde kirlendiğini söyleyerek, “Bu santraller yeraltı sularını kirletiyor, havamızı, suyumuzu, tarıma zarar vermesi gibi birçok kötü etkisi var. Özellikle Germencik bölgesinde yer altı su kaynaklarının 2022’de dernek olarak DSİ’ye yaptığımız talep sonucuyla DSİ analiz raporlarıyla bunları tespit ettik. Olması gerekenden çok yüksek miktarlarda bor ve arsenik tespit ettik. Profesörlere analiz ettirdiğimizde onlar bu suyla bırakın tarım yapmayı el bile yıkanmaz diyorlar. Biz bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü arayıcılığıyla bakanlığa göndereceğiz. Germencik Çevre Derneği olarak buraya yapılan sosyolojik, doğa ve yer altı suları açısından oluşan tahribatın bilgisini göndereceğiz” dedi. 

Başkan Çetinkaya; “Aydın yok olacak”

“KANSER VAKALARI GERMENCİK’İ SARMIŞ DURUMDA" 

Başkan Çetinkaya, Germencik’te neredeyse her evde kanserli bir hasta bulunduğunu ve 4 yaşında bir çocuğun bile kansere yakalandığını aktardı. Yaşadığı üzüntüyü dile getiren Başkan Çetinkaya, "Türkiye’de en fazla kanser vakası Aydın’da görülüyor. Aydın’ın ilçelere göre baktığımızda 2 katı fazlası da Germencik’te yaşanıyor. Kanser vakaları Germencik’i sarmış durumda. Her evde hemen hemen kanserli hasta bulunuyor. Benim karşı komşumun 4 yaşında çocukları kanser hastası. İçim parçalanıyor. Küçücük bir çocuk daha. Artık yetişkinleri geçtim çocuklarda bile kanser görülüyor. Hala bu kadar kötü etkisine rağmen bu termal santrallerin yapılmak istenmesi. Yetkililerin bu şekilde şirketlere izin vermesi inanılır gibi değil " diye konuştu.  

Başkan Çetinkaya; “Aydın yok olacak”

“METREKARE BAŞINA DÜŞEN JEOTERMALDE AYDIN DÜNYADA 1. SIRADA” 

Aydın’ın metrekare başına düşen jeotermal santral yoğunluğu bakımından dünya üzerinde birinci sırada olduğunu belirten Başkan Çetinkaya, “Aydın’da o kadar yoğunlaştı ki jeotermal santraller dünyada metrekare başına Aydın’daki kadar jeotermal santral yoğunluğuna sahip hiçbir ülke yok. Dünya üzerinde en çok metrekare başına düşen jeotermal santral Aydın’da var. En son 42 taneydi diye biliyorum bunun 22’si Germencik’te, bu kabul edilebilir bir şey değil. Baktığımızda 400 civarında sondaj yapılmış, toprak delik deşik olmuş tahribata uğruyor” şeklinde konuştu. 

Başkan Çetinkaya; “Aydın yok olacak”

"DEPREMLERİ TETİKLİYOR" 

Jeotermal santrallerin sadece su kaynaklarını değil, bölgedeki depremselliği de olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Çetinkaya, Germencik’in fay hattı üzerinde bulunduğunu ve bilim insanlarının Aydın’da 7 üzeri bir depremin beklendiğini söyleyerek, "Jeotermal santrallerin depremleri tetiklediği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Bu kadar veriye rağmen bu santrallerin yapılmasına nasıl izin verildiğini anlamak imkansız” ifadelerini kullandı. 

“BİZDEN KAÇIYORLAR” 

Yetkililerin olayı göz ardı ettiğini dile getiren Başkan Çetinkaya, “Biz milletvekillerin yanına da gittik. AK Parti Aydın vekillerinin yanına gittik. Ömer Özmen ve İl Başkanı Gökhan Ökten’in yanına gittiğimizde bizden kaçıyorlar, bizle yüz yüze gelmek istemiyorlar. Aydın’da gözle görülen bir gerçeklik var maalesef bunu göz ardı ediyorlar” dedi.   

Başkan Çetinkaya; “Aydın yok olacak”

“AYDIN TARIM KENTİ, SANAYİ KENTİ DEĞİL”  

Çetinkaya, bölgedeki jeotermal santrallerin Aydın’ın tarım potansiyelini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirterek, “Aydın’ımıza, geleceğimize, çocuklarımıza yazık alıyor. Son 10 senede dünya üzerindeki en çok hava kirliliği olan il olduk. Aydın bir tarım kenti sanayi kenti değil. Kaç tane sanayi var bu hava kirliliğinin sebebi nedir Aydın gibi bir şehir de? Evliya Çelebi buradan geçerken dağından yağ ovasından bal akar diye tabir etmiş bu şehri ama geldiğimiz son nokta içler acısı. Biz bu toprakta dört mevsim üretim yapıyoruz. Yazın inciri, kışın zeytini, ovasında mısırı, pamuğu, buğdayı, lahanası, çileği, kestanesi bir sürü zenginliği olan bir şehir. Dünyanın hiçbir yerinde birinci sınıf tarım toprağında jeotermal santral kurulumu yapan ikinci bir ülke yok. Dünyanın en nitelikli incirinin yetiştiği Germencik’te devasa santralleri kurup yasalara, yönetmeliklere uygun olmayacak bir şekilde göz göre göre bir şehir yok ediliyor. Daha önceki senelerde bu basınçlarla toprak yarılmaları oluştu. Germencik’te bu seneye kadar incir su istemiyordu. Demir yolunun üstünde su kullanılmıyordu. Altındaysa sulu tarım oluyor fakat orasının suyu menderesten karşılanıyor dolayısıyla yeraltı suyu kullanılmıyor. Bu yeraltı suyunu kim kullanıyor. Aydın’da 42 santral Germencik’teki 22 santral yeraltı sularını gece gündüz boşaltıyor. Hal böyleyken büyük bir tehlikenin içindeyiz, bu şekilde giderse sonumuz vahim” diye konuştu. 

AYDIN OBRUK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Konya’da oluşan obruklara örnek veren Başkan Çetinkaya, bu kaynağın halkın yararına kullanılmadığını söyledi. Aydın’ın jeotermal enerjiyle ısıtılması gerektiğini defalarca dile getirdiklerini ifade eden Başkan Çetinkaya, santrallerin belediye kontrolünde olması gerektiğini savunarak, “Konya’da sürekli obruklar oluşuyor bu şekilde giderse Germencik bir gün koca bir obruk olup yok olacak. Bu jeotermal yasasını 22 yıllık iktidar yapıyor. Bunu dile getirdiğimiz siyaset olarak algılanıyor. Bu ülkemizi bekleyen büyük bir tehlike. Biz bunun için bas bas bağırıyoruz. Biz buna karşı değiliz doğru ve yeterli seviyede kullanıldığında vatandaşa mal edilmeli. Biz Aydın halkı olarak bu kaynaktan faydalanmıyoruz da Rusya’dan doğalgaz döşetiliyor. Akla mantığa uymayacak şekilde tamamen dışa bağımlı hale geliyoruz. Doğalgaz taşeronlarının sömürgesi haline geliyoruz. Doğalgaz geliyor diye vatandaş üzülüyor ben çok üzülüyorum. Altımızda bu kadar kaynak varken Rusya’dan getirtmek akıl karı değil. Halk umarım uyanır. Biz Aydın bu jeotermalle ısıtılsın çok söyledik. Kimse ilgilenmedi. Bizim önerimiz şu bu santrallerin tamamen kapatılıp belediye elinde olması ve asıl amacı ısınma olması lazım. Enerji üretimi olması lazım. Bu kadar doldurup bu santralleri buraya ekolojik yapısını bozmanın ne manası var” şeklinde konuştu. 

“İNSANLAR AYDIN’DA BU CANIYLA, MALIYLA ÖDÜYOR” 

Başkan Çetinkaya, son olarak Aydın’da artan çevre kirliliği ve kanser vakalarının halkın sağlığını tehdit ettiğini vurgulayarak, “Bu gazlardan çıkan kimyasal insanı tarımı su her şeyi kötü etkiliyor. Bir gün Aydın yok olacak, bunun başını Germencik çekiyor. İnsanlar Aydın’da bu canıyla, malıyla ödüyor. İnşallah daha temiz bir gelecek olur ve gençlerimizi sağlıklı bir gelecek verebiliriz” ifadelerini kullandı. 
  
 

Muhabir: DAMLA GÜMÜŞ