Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bayram sofralarında yer alacak gıdaların güvenliği konusunda önemli uyarılar geldi. Aydın Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Fatih Göğebakan, özellikle tatlılar, et ve süt ürünlerinde tağşiş riskinin arttığını belirterek, vatandaşları bilinçli alışveriş yapmaya çağırdı.
GIDA GÜVENLİĞİNE DİKKAT!
Bayram döneminde yoğun tüketilen gıdalarda hileli üretimlerin artabileceğine dikkat çeken Göğebakan, “Süt ve süt ürünlerinde sahte tereyağı, nişasta ve bitkisel yağ içeren peynir ve yoğurtlara sıkça rastlanabiliyor. Et ürünlerinde ise kaynağı belirsiz kıyma, sucuk ve salam gibi ürünlere karşı dikkatli olunmalı. Güvenilir kasaplardan ve markalardan alışveriş yapmak önemli.” dedi.
Tatlı ve şekerlemelerde de benzer risklerin bulunduğunu hatırlatan Göğebakan, “Merdiven altı üretimle piyasaya sürülen bazı tatlılarda sağlığa zararlı gıda boyaları ve ucuz tatlandırıcılar kullanılabiliyor. Bu tür ürünler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.” ifadelerini kullandı.
"AMBALAJSIZ ÜRÜNDEN KAÇININ"
Tüketicilere sağlıklı gıda alışverişi için önerilerde bulunan Göğebakan, “Ambalajsız, etiketsiz ve son kullanma tarihi belirsiz ürünler satın alınmamalı. Piyasadaki çok ucuz gıdalara şüpheyle yaklaşılmalı. Yol kenarında veya açıkta satılan gıdalar tüketilmemeli. Gıda alışverişleri güvenilir marketlerden ve yetkili işletmelerden yapılmalı.” dedi.
Aydın Veteriner Hekimleri Odası olarak halk sağlığının korunması için gıda denetimlerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Göğebakan, vatandaşların bilinçli tüketime yönelmesinin de büyük önem taşıdığını belirtti.