TUĞBA AYDIN - Efeler ilçesinin Zafer Mahallesinde döşeme atölyesi işleten Sinan Erbilge vatandaşların mobilya yenilemek yerine tamirata yöneldiğini ifade etti.
Zafer Mahallesinde koltuk ve döşeme atölyesi işleten 44 yaşındaki Sinan Erbilge, vatandaşların mali sıkıntılardan dolayı mobilya yenilemek yerine tamirata verdiklerini söyledi. Zafer Mahallesinde 25 yıldır mobilya işi yapan Sinan Erbilge hem vatandaşın hem de esnafın zor zamanlar geçirdiğini ifade etti.

“FİYAT VERMEYE KORKUYORUZ”

Son zamanlarda dolarda olan artıştan dolayı fiyatlar arttıkça insanların tamirata yöneldiğini belirten Erbilge; “Vatandaşlar mobilyalarını yenilemek yerine tamirat yaparak masrafın önüne geçmeye çalışıyor. Biz içinde bulunduğumuz durumdan şikayetçiyiz çünkü müşteriye fiyat vermeye korkuyoruz. Müşteri fiyatı duyunca çok şaşırıyor ama bizim içinde bulunduğumuz zor durumdan haberleri yok. Aldığımız malzemelerin fiyatları uçuk ama bu fiyatları yaptığımızın işe yansıtamıyoruz çünkü müşteriler fiyatlardan yakınıyor." ifadelerini kullandı.

“HER GİTTİĞİMDE ZAMLANMIŞ OLUYOR”

Malzemelere sürekli zam gelmesinden dolayı temin etmekte zorlandığını dile getiren Erbilge; “Biz şu an Türkiye’de yaşıyoruz ama her şey dolar üzerinden değer buluyor. Bizim dolar gelirimiz yok ama giderlerimiz hep dolar üzerinden. Ben bu duruma çok karşıyım. Ya da insanlar çok fırsatçı olmuş bunu kullanıyor. Küçük bir örnek vermek gerekirse benim daha önceki yıllar aldığım basit bir bobin ipi 3 lira iken şu an bu ip 22 buçuk lira. Ben her ip almaya gittiğimde bu ip iki lira zam alıyor. Ben bu durumu müşteriye yansıtamıyorum en büyük sıkıntımız bu. Masraflar hep bizden gidiyor” dedi.

“USTA BULAMAYACAKLAR”

Son yıllarda çırak yetişmediği için ustalığın da bittiğini ifade eden Erbilge; “İnsanlar çok değil 3 veya 5 yıl sonra parasını verip iş yaptıracak usta bulamayacak. Çünkü çırak yetişmiyor. Eğitimin 8 yıllık kesintisiz olması çıraklığı bitirdi. Herkes okuyup da bir şeyler olacak ama sanata maalesef saygı kalmadı. Müşteri geliyor çekyatı ne kadar yapıyorsunuz diye soruyor. Ben tüm masrafları dahil 900 liraya yapıyordum. İnanın bundan kazandığımız 250 liradır en fazla. Müşterinin dediği tek kelime ise şu oluyor; 'Ben gider yenisini alırım.' O zaman ben de şunu söylüyorum. Gidin yenisini alın diyorum. Sözün kısası esnaflık gerçekten çok zor. Hele ki şu dönemde daha da zor” diyerek sitem etti.

“KARNINIZI DOYURABİLİYORSANIZ NE MUTLU SİZE”

Müşterilerin isteklerine göre mobilyalarda değişiklik yaptıklarını dile getiren Erbilge; “Müşteri isterse yani model uygunsa değişiklik yapabiliyoruz bu safhada. Müşteri 20 yıldır kullanmış sıkılmış model değişikliği yapmak istiyor örneğin onu da yapıyoruz tasarım olarak. Çekyat, sandalye, oturma grupları klasik koltukları yeniliyoruz. Normalde biz tamiratçı değiliz yıllarca yeni tasarımlar yaptık ama şu an talep ve şartlar neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Yeni ürün yapmak önemli değil yaparız ama piyasa, yani pazar önemli. Piyasada çok iyi değil. Kazandığınız ile karnınızı doyurup borcunuzu ödeyebiliyorsanız ne mutlu size onun dışında ekstra kazanç kesinlikle yok” diye konuştu.

yeni-mobilya-yerine-yenilenmis-mobilyaya-talep-artti-188120-5e77de98b9ab78ce7353d058ba34c80f.jpgyeni-mobilya-yerine-yenilenmis-mobilyaya-talep-artti-188120-6aff30aa161340341b94c0498dffb5f8.jpgyeni-mobilya-yerine-yenilenmis-mobilyaya-talep-artti-188120-8afaaaa8331ce7fe7cc71d347f522671.jpgyeni-mobilya-yerine-yenilenmis-mobilyaya-talep-artti-188120-8bcae822a3e7a136019987388ca87fe6.jpg


Kaynak: TUĞBA AYDIN