Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde her hafta kurulan Salı pazarında yerel esnafın tezgahlarında yer alan küçük patatesler vatandaşlardan ilgi görüyor. İlçeye özgü yöresel lezzet olan hoplatma için kullanılan patatesler hem pratik, hem ekonomik hem de lezzetli olması nedeniyle çokça tercih ediliyor.
KABUĞUYLA PİŞİYOR
Çocukluğundan bu yana ilçede pazar esnaflığı yapan Nermin Köse, daha çok yaz aylarında ilgi gören minik patatesleri her mevsim getirip sattığını söyledi. Yemeğin yapılışını da anlatan Köse, “Sadece yıkayarak kabuğuyla yapılıyor. Kabuğuyla birlikte fırında ya da tavada yapılıyor. Fırında yapılacaksa soslanıyor. Tavada soslamadan hoplatarak pişiriliyor. Üstüne sarımsaklı yoğurt ya da domates sos da dökülebiliyor. Çok sevilir, her mevsim gelip sorarlar. Hatta turistik yerlere toptan satış yapıyoruz. Sezonda çok ilgi görüyor.” dedi.
KİLOGRAMI 20 TL’DEN SATILIYOR
Patateslerin kilogramını 20 liradan sattıklarını söyleyen Köse, “Bileni de seveni de çok. İzmir, Muğla gibi yerlerden özel olarak gelip alıyorlar. Yazın tarlaya gelirler, kışın buraya pazara gelip alıyorlar. İlçe halkı da çok tercih ediyor. Bozdoğan’a özgü bir yemek.” diye konuştu.
PATATES HOPLATMASI TARİFİ
Hoplatmayı yapmak için dilediğiniz miktarda bebek patatesi güzelce yıkadıktan sonra tavaya zeytinyağı ve sarımsağı ilave edip üzerine patatesleri, tuz, kekik ve dilediğiniz baharatı ilave edip arada hoplatarak pişirebilirsiniz. Su eklemeden, kapağı kapalı bir şekilde ve kaşık değmeden sadece hoplatma yöntemiyle pişirilen patateslerin ezilip dağılması ve yanması önlenmiş oluyor.
Fırında yapmak için ise yine güzelce yıkanan patatesleri dilediğiniz baharatlarla karıştırarak yağlı kağıt üzerinde pişirip üzerine sarımsaklı yoğurt ya da domates sos ile birlikte servis edebilirsiniz.