Türkiye'de yürütülen sıkı para politikalarını desteklemek amacıyla yeni makro ihtiyati tedbirler gelmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, son olarak üzerinde çalıştığı taslak düzenleme ile nakit para ile yapılan alışverişlere bir kısıtlama getirmeye hazırlanıyor. 

NAKİT PARA KULLANIMINA KISITLAMA 

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda taslak düzenlemeye ilişkin bilgilere yer verirken, uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde herkesin 7 bin lira ve üzerindeki harcamalarını kredi ya da banka kartı ile yapmak zorunda kalacağını aktardı. Ekonomi yönetimi, söz konusu değişiklik ile kayıt dışı ekonominin önüne geçmek ve vergi harcanılmasını zorunlu hale getirmeyi amaçlarken, halihazırdaki düzenlemede yalnızca vergi mükelleflerinin bu tür harcamalarını banka ya da kredi kartı ile yapması zorunlu tutuluyordu. Ancak değişiklik sonrası kim olduğuna bakılmaksızın, işçi, memur, emekli gibi tüm sosyal sınıflar, bakanlık tarafından belirlenen tutarın üzerinde alışverişlerini nakit olarak yapamayacak. 

 
“CEZA KESİLECEK” 

Konuya ilişkin Babuşçu'nun paylaşımında, "Bu taslak düzenleme tebliğ haline gelirse; Artık her kim olursa olsun 7 bin lira ve üzeri ödemelerini banka ya da kredi kartı ile ödeme yapmak zorunda kalacak. Örneğin Kamu Kurumunda memur olarak çalışan Bay A evine aldığı 20 bin liralık buzdolabının ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda. Kamu Kurumunda akademisyen olarak çalışan Bay B evindeki kütüphanesi için aldığı 10 bin liralık kitabın ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda kalacak. Bu taslaktan önce, alışverişte iki tarafta vergi mükellefi olursa 7 bin liranın üzerindeki alışverişler banka veya kredi kartıyla olması gerekiyordu. Bu taslak yayınlanır, tebliğ haline gelirse mükellef olmayanlar da 7 bin liranın üzerinde alışverişte banka veya kredi kartı kullanacak, aksi halde onlara da özel usulsüzlük cezası kesilecek" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ