Araştırmalara göre, belirli bir kan grubuna sahip kişilerin 60 yaşından önce felç riski artış gösteriyor. Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki kimyasal farklılıklarla tanımlanır ve A, B, AB veya O grubu olarak sınıflandırılır.
18- 59 YAŞ ARASI TEST EDİLDİ
2022 yılında yapılan bir çalışmaya göre, A1 alt grubuna ait gen ile erken yaşta felç riski arasında önemli bir bağlantı keşfedildi. 17 bin felç vakası ve 600 bine yakın kontrol grubuyla yapılan bu araştırma, 48 genetik çalışmanın verilerini analiz etti. Çalışmadaki katılımcılar 18-59 yaş aralığındaydı.
A GRUBUNDA FELÇ RİSKİ YÜKSEK
A grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riski yüzde 16 daha yüksekken, O kan grubuna sahip kişilerde bu risk yüzde 12 daha düşük olarak belirlendi. Ancak araştırmanın baş yazarı Dr. Steven Kittner, "A kan grubunun neden daha yüksek risk taşıdığını henüz bilmiyoruz" dedi. Bu durumun kan pıhtılaşma faktörleriyle ilgili olabileceği düşünülüyor.
PIHTI OLUŞUMU TETİKLİYOR OLABİLİR
Felç riski, özellikle 55 yaşından sonra her on yılda bir iki katına çıkıyor. Erken yaşta görülen felçlerin, ileri yaşta meydana gelen felçlerden farklı mekanizmalarla tetiklendiğini gösteriyor. Genç bireylerde felç vakalarının, pıhtı oluşumu ile ilgili olduğu düşünülüyor.