Manisa'nın Gördes ilçesine bağlı Güneşli Mahallesi'nde ikamet eden birçok vatandaş, ekmek ihtiyacını farklı bir şekilde karşılıyor. Mahalle fırınında ekmekler toplu olarak yapılıp vatandaşlara dağıtılıyor.
Haftalık Veya Aylık Olarak Yapılıyor
Odun ateşinde ekşi mayayla yapılan ekmekler lezzeti ve uzun süre bayatlamaması nedeniyle aileler tarafından tercih ediliyor. Ekmekler bazen haftalık, bazen de aylık olarak yapılıyor. Pişirilip dağıtıldıktan sonra ekmekleri buzdolabı ya da derin dondurucuda saklayan mahalle sakinleri, böylelikle uzun süre ekmek ihtiyacını karşılamış oluyor.
Kadınlar Ve Erkekler Birlikte Çalışıyor
Mahallelinin ortaklaşa çalışmasında kadınlar hamurları hazırlıyor. Ekmeğin fırına girme aşamasında ise erkekler yardım ediyor. Ekmeğin yanı sıra pide, börek tarzı hamur işleri de yapılıyor. Mahalle sakinleri böylelikle yıllardır süren geleneği artırarak devam ettirmenin memnuniyetini yaşıyor.
Ekonomik Ve Lezzetli Ekmek
Mahalle sakinlerinden Recep Kaya, bu şekilde hem ekonomik hem de sağlık açısından daha faydalı ekmeğe ulaşabildiklerini aktardı. Kara, "Yıllardır mahalle aralarında yapmış olduğumuz fırınlarda ekmeğimizi kendimiz pişiriyoruz. Kendi yaptığımız ekmekler daha uzun süre dayanıyor. Ekmek fazla olursa buzdolabına ya da derin dondurucuya koyarak saklıyoruz" ifadelerini kullandı.