Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı, bölgenin geleceğini planlayan yenilikçi fikir ve projelere yön veren bir kurum olma hedefi doğrultusunda bölgenin kalkınmasında öncü bir rol üstleniyor.
Bu kapsamda Aydın ilinde 2024 yılında yapılmış GEKA destekli projeleri sizin için derledik.
BÜYÜK MENDERES LİSANSI
‘Aydın ve İzmir’de Bulunan Pamuk Üreticilerine Yönelik Lisanslı Depo Kurulumu’ projesiyle Söke’de 18 bin kapasiteli depo kuruldu. Bu proje GEKA ve İzmir Kalkınma Projesi işbirliği ile uygulandı.
TEKSTİL ÜRETİM MERKEZİ
Kuyucak’ta tekstil sektöründe nitelikli işgücü yetiştiren ve kadın istihdamı sağlayan ‘Kadının Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Projesi’ kapsamında tekstil üretim merkezi kuruldu. SOGEP desteğiyle hayata geçirilen bu projeyle eğitimini başarıyla tamamlayan kadınlar, Kuyucak ve çevre ilçelerdeki tekstil fabrikalarında istihdam edilmeye başlandı.
ÇAM FISTIĞI ÜRETİM TESİSİ
İlde Çam fıstıgı üretiminde ilk sırada olan Bozdoğan‘da, GEKA’nın SOGEP desteğiyle ‘Çam Fıstıgı Üretim Tesisi’ kuruldu. Bu projeyle bölgede yaşayan kadın ve gençlere istihdam olanağı sağlandı. Öte yandan çam fıstığının markalaşarak ulusal ve uluslararası pazarlarda sunulmasını öncülük edildi.
KESTANE ŞEKERİ VE UNU TESİSİ
Ülkede kestane üretiminde birinci sırada olan Aydın’ın Köşk ilçesinde, SOGEP desteğiyle ‘Kestane Şekeri ve Unu Tesisi’ kuruldu.
DAĞ BİSİKLETİ VE DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ PROJESİ
Karacasu’da, alternatif turizmin geliştirilmesi için GEKA destekli ‘Dağ Bisikleti ve Doğa Yürüyüşlerinde Yeni Bir Destinasyon Projesi’ hayata geçirildi. Projede yol üzerinde tabela konulması ve bisiklet alımı gibi hizmetler yapıldı.
SÜT İŞLEME PROSESİNDE DİJİTALLEŞME
Süt üretiminde ülkenin öncü markalarından olan Sütman’da, GEKA desteğiyle otomasyon ve entegre yazılım altyapısı kurularak süt işleme prosesinin dijitalleşmesi sağlandı. Bununla birlikte üretimde personel kaynaklı hataların ve çeşitli maliyetlerin kontrol altına alınması sağlandı.
ÜRETİMDE DİJİTALLEŞME VE KAPASİTE ARTIŞI
Deniz su ürünleri üretiminde Aydın’da faaliyetlerinin devam eden Aysun Taş Deniz Su Ürünleri firması, üretim sürecinde dijitalleştirmek ve kapasite artış sağlamak için GEKA desteği aldı. Bu destekle balıklar doğru sınıflandırılarak üretimde hız sağlandı, dijitalleşti ve %20 oranında kapasite artırıldı.
BASKIN TARIM ÜRETİMİNDE DİJİTALLEŞME
1970 yılından beri Aydın’da ziraat ürünleri ve makine üretimi yapan Baskın Ziraat Aletleri firması, GEKA desteğiyle kombine kesim makinesi ve firmanın üretimini dijitalleşmesini sağlayacak ekipmanlar alındı. Bu makinelerle manuel işlemlerin daha verimli ve hızlı yapılması sağlandı ayrıca üretim gereçleri dijitalleştirildi.
GÖKYÜZÜ TARIM PROJESİ
Gökyüzü Tarım Projesi kapsamında verilen GEKA desteğiyle zirai insansız hava aracı alındı. Aydın’da genç girişimci Alper Özdemir’e verilen proje desteğiyle kısa adı ZİHA olan araç, tarım sektöründe faaliyete geçti.