Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Afyonkarahisar'dan doğan Denizli, Uşak ve Aydın'dan geçerek Ege Denizi'ne dökülen 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri alarm vermeye başladı. Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Zeki Oymak, nehrin kuraklık sinyali verdiğini belirterek, yağışlardaki düşüşün su kıtlığına yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Büyük Menderes’te su kalmadı

AĞUSTOSUN ORTASINDA BARAJLARDA VERİLECEK SU KALMADI 

Kuraklığın Aydın’ı etkisi altına aldığını söyleyen Başkan Oymak yaptığı açıklamada, “Dünyayı etkisi altına alan küresel iklim krizi yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. İklimde yaşanan değişiklikler Aydın’ın da içinde bulunduğu coğrafyayı ciddi bir şekilde etkiliyor. Geçmişte 7-8 yılda bir yaşadığımız bir iki yıllık kurak periyot artık kalıcı hale geldi gibi görünüyor. Devlet Su İşleri (DSİ) verileri 2021 yılından bu yana ortalamalara göre baraj oranlarının düşük olduğunu söylüyor. Menderes dünyanın yaşı kadar eski bir nehir. Elbette Menderes bir yere gitmiyor. Menderes olduğu yerde duruyor ama su akışı açısından Menderes'in eski Menderes olduğunu söylemek zor. Şu an nehre su veren tüm barajlar boşalmış durumda. Barajlardan verilecek su olmadığı için Menderes de ne yazık ki kurudu. Örneğin en yakın tarihli en ciddi kurak yıl 2021 yılıydı ve 2021 yılında Eylül ayı ortalarına kadar Menderes'e su verilebilmişti. Bu yıl Ağustos ayı ortasında tüm barajlarda verilecek su kalmadı. Bu durum elbette su ihtiyacı olan tüm ürünleri etkileyecek ve pamuk da dahil ovada yetiştirilen tüm ürünlerde bir miktar rekolte düşüşüne sebep oluyor” dedi. 

Büyük Menderes’te su kalmadı

2022’DE 200 MİLYON TON FAZLA SU VERİLMEMELİYDİ  

Suyun doğru kullanımının önemine dikkat çeken Başkan Oymak, "2021 yılında Menderes nehrine 390 milyon metreküp su verilmiş ve 390 milyon metreküp su ile çok ciddi bir rekolte düşüşü yaşanmayacak şekilde bir sulama gerçekleştirilebilmiştir. 2022 senesinde baraj doluluk oranları daha iyi olduğu için Menderes'e 600 milyon metreküp su verilmiş ve verilen su miktarı yüzde 50 artmasına rağmen rekoltede ciddi bir artış olmamış. Konu ile ilgili çalışan arkadaşlarımızın söylediklerine uygun, işin tekniğine ve bilimine uygun bir su planlaması yapılabilse 2022 yılında fazladan verilen 200 milyon ton suyun bir kısmını 2023 ve 2024 yıllarına bırakmak mümkündü. Bu yapılabilmiş olsa kuvvetle muhtemel bu yıl bu sıkıntı bu kadar büyük olmayacaktı. Su kayıplarını azaltacak her tedbir çözümün bir parçasıdır. Bu kapsamda kapalı sistem su nakli ve basınçlı sulama sistemleri ile sulama su verimliliğini oldukça artıran bir şeydir. Ancak bu yatırımların hemen bugünden yarına yapılması mümkün değildir. O nedenle yapılması gereken öncelikle mevcut suyu çok doğru kullanmak, her gelen günün daha zor olabileceğini düşünerek üretim için gerekli asgari suyu kullanıp kalanı ertesi yıllar için rezervde tutmak çok önemli görünüyor. Menderes ovasında pamuktan, mısırdan vazgeçmek oldukça zor görünüyor çünkü yılların alışkanlığı ve bu üretime uygun edinilmiş bir makine parkımız var. Kısa sürede bu üretim modelinden vazgeçmek pek mümkün değil. Ancak baraj doluluk oranlarına da bakarak bu üretimin bir kısmını ayçiçeği, susam ve buğday gibi ürünlere aktarmak mümkün ve bunu yapmak da küçük destekleme uygulamaları ile devletin elinde oluyor” diye konuştu. 

Büyük Menderes’te su kalmadı

“NE YAZIK Kİ SU YOK!” 

Büyük Menderes’te suyun kalmadığına vurgu yapan Başkan Oymak, “Menderese su veren barajların hiçbirinde verilebilir su kalmadı. Hatta öyle bir hal aldı ki içme suyu amaçlı yapılmış barajlardan bile su verildi. Bu aşamadan sonra sadece doğal akışı olan derelerden gelen su ile barajlara yakın noktalardaki sebze sahalarına su vermek mümkün. Onun dışında ne yazık ki su yok” ifadelerini kullandı.
Büyük Menderes’te su kalmadı

Muhabir: MURAT TAN