CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın TBMM Başkanlığı'na; Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı ve yardımcıları, bakanlar ve yardımcılarının siyasete girmeden 5 yıl önceki mal varlıklarının MASAK tarafından raporlanması ve söz konusu kişilerin her yıl mal beyanında bulunarak yayınlanması üzerine kanun teklifi verdi.
Grup Başkanvekili Günaydın, "Verdiğimiz kanun teklifi ile siyasette yer alan tüm aktörlerin, mal varlığındaki değişimin etkin ve saydam biçimde, uzman kuruluşların da katkılarıyla izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyu sorgulamasına açılması amaçlanmaktadır" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, kanun teklifiyle milletvekilleri, Cumhurbaşkanı ve yardımcıları, bakanlar ve yardımcılarının siyasete girmeden 5 yıl önceki mal varlıklarının MASAK tarafından raporlanması ve her yıl güncellenmesi için talepte bulundu.
Günaydın, "Türkiye’de yargının araçsallaştırıldığı ve idari- adli denetimin açık biçimde siyasileştirildiği dönemde, yolsuzluk ekonomisi gelir dağılımını daha da bozmuş, açlık sınırı altında yaşayan yurttaşlarımızın sayısı 30 milyonu aşmıştır. Yolsuzluk sürecinin siyasi temeli konusunda toplumda tam bir görüş birliği olduğu açıktır. Verdiğimiz kanun teklifi ile siyasette yer alan tüm aktörlerin, mal varlığındaki değişimin etkin ve saydam biçimde, uzman kuruluşların da katkılarıyla izlenmesi, denetlenmesi ve kamuoyu sorgulamasına açılması amaçlanmaktadır” dedi.
MASAK’IN SAPTAYIP RAPORLAŞTIRILMASI TALEBİ
Günaydın, kanun gerekçeleri için “Bu çerçevede; mal bildiriminde bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamına Cumhurbaşkanlarının ve bakan yardımcılarının da dahil edilmesi, Cumhurbaşkanlarının, milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcılarının, bakanların ve bakan yardımcılarının eşi ve çocukları dahil olmak üzere, göreve gelmeden önceki son 10’uncu ve 5’inci yıl sonu mal varlıklarının MASAK tarafından saptanarak raporlaştırılması, halen her 5 yılda bir yapılan mal bildirimlerini her yıl yenilenmesi ve geçmişten bu yana MASAK saptaması ve şahsi bildirim niteliğindeki tüm mal varlığı bildirimlerinin, siyasi aktörün niteliğine göre TBMM Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde yayımlanarak kamuoyu bilgisi ve denetimine açılması, geliriyle orantılı olmayan mal tüm varlığı artışlarının, istisnasız ve ayrımsız olacak şekilde araştırılması, idari-adli denetim süreçlerine konu edilmesi amaçlanmaktadır” dedi.