CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, Aydın’da geçimin büyük bir bölümünün çiftçilikten sağlandığını belirterek, çiftçinin mahsullerinin ziyan olmasına neden olan zirai don felaketini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. CHP’li Bülbül’ün soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Aydın ili, bereketli ovaları ve dört mevsim üretim yapabilme kapasitesi ile hem dünyanın hem de ülkemizin önemli tarımsal potansiyele sahip bölgelerindendir.

Chpli Bulbulden Iktidara Zirai Don Tepkisi Ciftci Perisan Oluyor Iktidar Seyrediyor 559676 77D14648795756878169F08126894681

Büyük Menderes Nehri’nin suladığı bereketli ovalar üzerinde 800 bin 700 hektar alanda kurulu ilimizin yüzde 46’sında -368 bin 336- hektar tarım yapılmaktadır. Aydın’da nüfusun yaklaşık yüzde 55’i geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. Geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don felaketi, ülkemizde ve Aydın’da çiftçinin mahsullerinin ziyan olmasına neden olmuştur.”
“Felaketin çiftçilerin üzerinde etkisinin en aza indirilmesi için telafi mekanizması var mı”
CHP’li Bülbül, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

Chpli Bulbulden Iktidara Zirai Don Tepkisi Ciftci Perisan Oluyor Iktidar Seyrediyor 559676 Eb4F6527B948E5Dab0C0D47384928848

“1. Özellikle Aydın’da etkili olan ve hemen hemen her türden meyve ve sebzeye büyük zararlar veren zirai don konusunda bakanlığınızca bölgede herhangi bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapılan bu tespitin sonuçları nelerdir? Şayet herhangi bir tespit yapılmamış ise gerekçesi nedir?

2. Yüksek girdi ve düşük fiyat politikası nedeniyle borçlarını ödeyemeyen ve tarımsal üretimi terk etme eşiğine gelen çiftçiye zirai don felaketi nedeniyle bakanlığınızca hibe ödemesi yapılması planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise ödemeler hangi şartlar altında, ne zaman yapılacaktır? Çiftçiye herhangi bir hibe desteği öngörülmüyor ise gerekçesi nedir?

3. Söz konusu felaketin çiftçilerimiz üzerindeki etkisinin en aza indirilmesi için bakanlığınızca herhangi bir telafi mekanizması öngörülmekte midir?

4.Çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine olan kredi borçlarının faizsiz yapılandırılması ve ödeme desteği verilmesi hususunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?”

Bülbül: “Ülkemizin dört bir yanında ve memleketim Aydın’da etkili olan zirai don hemen hemen her türden meyve ve sebzeye büyük zarar vermiştir. Aydın, geçimini büyük oranda çeşitliliği bol olan tarım ürünlerinden sağlamaktadır. Bütün bir yıl üretim yapan çiftçimizin emeği bir günde geri dönülemez şekilde heba olmuştur. Çiftçi büyük bir gelir kaybı yaşamıştır. Zirai don telafisi güç zararlar meydana getirmiştir. Zirai don çiftçiyi perişan ederken iktidar seyretmektedir. Tarım ve Orman Bakanı acilen görevini yapmalıdır. Felaketin çiftçilerimiz üzerinde etkisinin en aza indirilmesi için kredi borçları faizsiz olarak yapılandırılmalı ve ödeme desteği sağlanmalıdır.” 

Kaynak: Haber Merkezi