CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, “Yem fiyatları ve artan girdi maliyetleri ortadayken Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütte belirlediği düşük fiyatlar süt üreticilerini memnun etmiyor. Zararına üretim yapan süt üreticisi ya üretimi bırakıyor ya da maliyetlerini karşılayabilmek için süt hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor” dedi.
ÇİĞ SÜTTE ALIM GARANTİSİ VERİLMELİDİR
Ulusal Süt Konseyi hem süt üreticisinin hakkını hem de tüketicinin hakkını koruyabilmek adına gerçekçi bir tavsiye fiyatı belirlemesi gerekirken girdi maliyetlerini bile karşılamayan fiyat belirlediğinin altını çizen Karakoz, “Hâlbuki olması gereken çiğ sütte üreticiye alım ve fiyat garantisi vermektir. Bu garanti verilmediği için fabrikalar ve diğer firmalar üreticilerin elindeki sütü kendi belirledikleri düşük fiyatlardan alıyorlar ve üreticiyi zor durumda bırakıyor” hatırlatmasını yaptı.
CHP’li Karakoz, “Ulusal Süt Konseyi 1 Mayıs 2024 tarihinde çiğ süt alım fiyatını 14 lira 65 kuruş olarak belirlemesine rağmen, Aydın’da ve birçok ilimizde birçok firmanın çeşitli gerekçelerle eski fiyattan süt aldığı bilinmektedir. Ayrıca; firmaların süt üreticilerini süt almamakla tehdit ettiği ve kendi şartlarını üreticilere dayattığı iddiaları sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu iddialar ve piyasa şartları araştırılmalıdır” vurgusunu yaptı.
SÜT ÜRETİCİLERİ MAĞDUR EDİLİYOR
İktidarın, gıda enflasyonundaki artışı baskılamak için çiğ süt üreticilerini maliyetin altındaki fiyatlara mahkûm ettiğini ve üreticiyi firmaların insafına bıraktığını ifade eden Karakoz, “Üretici zararına süt satıyor, tüketici marketlerdeki sütü pahalılık nedeniyle alamıyor. Üretici ile tüketici arasında köprü görevi gören firmalar yüksek oranda kar elde ediyor. Süt üreticisi ise bırakın kâr elde etmeyi, üretim maliyetini bile karşılayamıyor” değerlendirmesini yaptı.
Karakoz, “Mevcut tarım ve ekonomi politikaları çiğ süt üreticilerini bitirme noktasına getirmiştir. Süt üreticisi, 1 kilo süt sattığında 1 kilo yem dahi alamıyor. İktidar bir an önce süt üreticilerinin yaşadıkları sorunların araştırılması, çözüm yollarının belirlenmesi ve üretime devam etmelerini sağlayacak politikaların geliştirilmesi amacıyla TBMM’de meclis araştırma komisyonu kurumasına destek vermelidir” çağrısını yaptı.