Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Aydın turistik ilçesi Didim’de, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Güney Deniz Saha Komutanlığının olumsuz görüşü nedeniyle ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) süreci, dönemin Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Gödekmerdan’ın imzasıyla 14 Şubat’ta yayımlanan karar kapsamında durdurulan jeotermal kaynak arama projesiyle ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Didim’deki 3 mahalleyi kapsayan projeyi revize eden Karia Jeotermal Enerji A.Ş.’nin başvurusu üzerine Aydın Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yeniden ÇED süreci başlatılması büyük dikkat uyandırdı.
YENİDEN ÇALIŞMA BAŞLATILMAK İSTENİYOR
Aydın Didim’de Akköy ve Akyeniköy mahalleleri mevkiinde, Karia Jeotermal Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan ER:3434560 ve 2022-A/6 ruhsat numaralı sahada sondaja dayalı jeotermal kaynak arama projesiyle ilgili düğmeye basıldı. Projeye ilişkin olarak Aydın Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası ÇED Yönetmeliği’nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmesinin ardından yeniden ÇED sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Söz konusu firmanın geçtiğimiz yıl Didim Cumhuriyet Mahallesi’ndeki iki ayrı tarla, Akyeniköy’deki otlak alanla Yalıköy’deki mera vasıflı arazide yapacağı 4 adet jeotermal sondajı arama faaliyetine yönelik ÇED sürecinin, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Deniz Saha Komutanlığının olumsuz görüşü nedeniyle durdurulduğu bilinirken, iptal edilen projeye ilişkin yeniden çalışma başlatılması dikkat çekici bulundu.
‘EKOLOJİK TARIM PROJESİ’NDE KULLANILACAKMIŞ!
Didim Akyeniköy’de 953 bin 735 metrekarelik Kırıkiçi mevkiindeki tarlayla Akköy’deki 110 bin 407 metrekarelik tarla ve çalılık alanda planlanan jeotermal kaynak arama projesiyle ilgili olarak ruhsatlı sahada yapılan jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucunda, jeotermal potansiyele sahip olabilecek alanların belirlendiği bildirilirken, toplamda 2 adet sondaj lokasyonu saptandı. Proje Tanıtım Dosyası’nda yer alan bilgilere göre, rotary sondaj makinesi kullanılacak olan arama çalışmalarının sona ermesiyle jeotermal kaynağa ulaşılarak olumlu sonuç alınırsa kuyu ağzının vana kullanılarak kapatılıp kontrol altına alınacağı ve olumsuz olması durumundaysa kuyu ağzının beton dökülerek kapatılacağı bildirilirken, “Sondajlarla jeotermal kaynak arama faaliyetlerinin olumlu sonuçlanması sonrasında çıkarılacak suyun bölgede planlanan Ekolojik Tarım Projesinde kullanılması planlanmaktadır. Sondaja dayalı jeotermal kaynak arama faaliyeti neticesinde sondaj kuyularından çıkacak suyun sıcaklığına göre işletme durumunu değerlendirilecek ve jeotermal suyun işletilmesine yönelik bir planlama yapılması durumunda ÇED Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda ayrıca bir ÇED Süreci yürütülecektir” ifadelerine yer verildi.
700 METRE DERİNLİKTE SONDAJ AÇILACAK
Geçtiğimiz yıl ÇED süreci durdurularak iptal edilen projenin akıbetine ilişkin ilerleyen günlerde yaşanacak gelişmeler merak konusu olurken, ilgili kurumların ne yönde görüş belirteceğiyse şimdiden büyük dikkat uyandırdı. Belirlenen alanlarda jeotermali sondajı kuyusunun derinliğinin maksimum 700 metreye kadar açılabileceği öğrenilirken, projeyle ilgili yöre sakinleriyle çevre gönüllülerininse tepki göstermeye hazırlandığı bilgisine ulaşıldı.