TBMM Genel Kurulu’nda ‘Öğretmenlik Mesleği Kanunu’ teklifiyle ilgili konuşan CHP Aydın Milletvekili Karakoz, iktidarın eğitim politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alan Karakoz konuşmasında, kanun teklifi kapsamında görüşülmekte olan metnin öğretmenlerin sorunlarını çözmekten daha ziyade "Sorunlarını nasıl çözmeyiz?" mantığıyla hazırlanmış bir yasa olduğunu savundu. Konuşmasında, Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) projesini eleştiren Karakoz, ÇEDES kapsamında Aydın Efeler’deki tüm okullara manevi danışman atandığını belirtti. 

“EĞİTİM POLİTİKALARINI DENEME TAHTASINA ÇEVİRDİNİZ”

Kendisinin bir ilkokul öğretmeninin çocuğu olduğunu söyleyen Karakoz, “Gerek Komisyonda gerekse Komisyon öncesinde partimizin, sendikaların ve diğer bileşenlerin çözüm önerilerine AKP iktidarı her zaman olduğu gibi "Ben yaptım, oldu." anlayışıyla kulak tıkamıştır. Metin bir bütün olarak Anayasa'ya aykırı olduğu gibi, muhtemelen Anayasa Mahkemesi tarafından da iptal edecektir. İktidar son zamanlarda Anayasa'yı ve Anayasa Mahkemesinin kararlarını tanımaz bir tutum içine girmiştir. Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Ben bir ilkokul öğretmeninin çocuğuyum, kendim de öğretmen lisesi mezunuyum ve arkadaşlarımın pek çoğu öğretmenlikle iştigal ediyor. Yirmi iki yıldan beri iktidardasınız, yol haritanız gereğince bilimsel, laik ve parasız eğitimi, maalesef, sona erdirdiniz; eğitim politikalarını deneme tahtasına çevirdiniz, eğitimin kalitesini düşürdünüz, öğrencileri aşırı kalabalık sınıflara mahkûm ettiniz; köy okullarını kapattınız, çocuklarımız eğitime ulaşabilmek için her gün onlarca kilometre yol katediyor” dedi. 

“ATANMAYAN ÖĞRETMENLERİMİZ ÇİFTÇİLİKLE UĞRAŞIYOR”

Atanmayı başarabilmiş öğretmenlerin mutsuz, atanmayı başaramamış öğretmenlerinin hâlininse ortada olduğunu belirten Karakoz, “Bu yasayla "öğretmen" ünvanını da ellerinden alıyorsunuz. Bugün yüz binlercesine ihtiyaç duyulmasına rağmen atanmayan öğretmenlerimiz çiftçilikle uğraşıyor, hayvancılıkla uğraşıyor, bazısı kuryelik yapıyor, inşaatlarda çalışıyor. Tüm bu tespitleri sizin de biliyor olmanıza rağmen bu görüştüğümüz yasayla atanmayan öğretmen ayıbını çözüyor muyuz? Ülkenin öğretmen açığını kapatıyor muyuz? Ücretli öğretmen saçmalığına son veriyor muyuz? Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerimizin problemlerini çözüyor muyuz? Öğretmenlerimizin özlük haklarını iyileştiriyor muyuz? Hayır. Metin bu hâliyle öğretmenlerimizin ve öğretmen adaylarımızın sorunlarını çözmekten fersah fersah uzaktadır” diye konuştu. 

“ÖĞRETMENLERİMİZİN BÜTÜN SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ”

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e 28 Aralık 2023 tarihinde okullarda ÇEDES Projesi kapsamında manevi danışman atanıp atanmadığı yönünde bir soru sorduğunu hatırlatan Karakoz, “Sayın Bakan sağ olsun, lütfedip üç buçuk ay sonra soruma cevap verdi ve dedi ki: "Okullarda manevi danışman görevlendirmesi yapılmamıştır." Evet, burada resmî yazıyla Aydın ilinin Efeler ilçesindeki bütün okullara manevi danışman atandığı ortadadır. Sayın milletvekilleri, bu yasanın 5'inci maddesinde "Öğretmenler öğrencileri içinde yaşadığı topluma ve insanlığa karşı sorumluluk hisseden erdemli insanlar olarak yetiştirir." denmektedir. Şimdi, açık bir şekilde şu soruyu sormak istiyorum: Gerçeğe aykırı olarak beyanda bulunan bir Bakanın, şartlarını taşımadığı hâlde hülleyle rektör yapılan bir Bakanın, Sayıştay kararlarında görev yaptığı üniversitede liyakatsiz atamalar yapan, hülle yapan bir Bakanın önderliğinde biz erdemli insan yetiştirebilir miyiz? Hayır, maalesef yetiştiremeyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öğretmenlerimizden şunu istiyor: Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek. İşte, Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarında öğretmenlerimizin bütün sorunlarını çözeceğiz ve fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Murat Tan