Artık ekmekler böyle satılacak: Yeni kural geldi!
Fırıncıları ve vatandaşları ilgilendiren ekmek satışlarına yönelik yeni bir düzenleme getirildi. Ekmekler artık satılırken bunlar yapılmayacak. İşte detaylar..
Temel gıda denilince akla gelen ilk gıda ürünlerinden biri olan ekmek satışları için yeni bir taslak hazırlandı. Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) hazırladığı bu yeni düzenlemeyle birlikte, ekmeklerin satışlarına yönelik değişiklikler yapıldı. Bundan itibaren ekmek satışlarında bunları yapmak zorunlu olacak.
Milliyet'in haberine göre, yeni düzenlemeyle birlikte, satılan ekmeklerin iyi pişmiş ve kabarık olması, üzerinde herhangi bir yanık izi taşımaması gerektiği belirtildi. Ayrıca , ambalajlı ekmeklerde un çeşitlerinin yüzde oranları, katkı maddelerinin (kullanılmışsa) adı ve imalat tarihi gibi bilgiler, bundan sonra paketin üzerinde yer alacak.
Ambalajsız ekmeklerde ise, fırının adını ve ekmeğin tipini belirten etiket kullanılacak. Ekmeklerin elle temasını engellemek için satılmadan önce uygun boyutlarda kağıt ya da poşetin içerisine konulması zorunlu kılındı.
Ayrıca bu yeni düzenlemeyle birlikte artık ekmekler sınıflandırılacak. Normal ekmek, tam buğday ekmek, kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, yulaflı ekmek, mısırlı ekmek, karışık tahıllı ekmek, Vakfıkebir ekmek, siyez buğday ekmeği ve çeşnili ekmek olarak sınıflandırılmak artık zorunlu oldu.
Ambalajlı satılan ekmeklerde artık ekmeğin içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi ve un çeşitlerinin yüzde oranları, net ağırlığı, son kullanma tarihi veya raf ömrü gibi önemli bilgiler açıkça ambalajın üzerinde belirtilmek zorunda olacak. Ekmeğin üretim tarihi ve eğer kullanılmışsa katkı maddelerinin adı da etiket üzerinde yazılması gereken bilgiler arasında yer aldı.
Ambalajsız satılan ekmeklerde ise, fırının adının belirtilmesi ve "Normal Tip" ibaresi taşınması zorunlu kılındı. Ekmeğin alt kısmında ise fırına ait bir iz veya kabartma bulunuldurulması gerekecek.
Ekmekler, işleme yerlerinde, depolarda, taşıtlarda ve satış noktalarında uygun koşullarda saklanacak; yabancı kokularla temas etmeyecek, nemden korunacak ve temiz alanlarda muhafaza edilecek.
TSE'ye uygun üretilen ekmekler için, üreticilerin istenildiğinde standartlara uygunluk beyannamesi sunmaları zorunlu olacak.